Ştiri locale

Activitatea Spitalului Judeţean, reorganizată din nou. Operaţiile şi internările care au fost amânate vor fi reprogramate

Pacienţii ale căror intervenţii chirurgicale au fost amânate, sau care în ultimele luni nu s-au putut interna pentru tratament la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, vor fi reprogramaţi în funcţie de diagnosticul pe care îl au, starea de sănătate şi de riscurile pe care le-ar implica amânarea pe o perioadă mai lungă a tratamentului.

La începutul lunii octombrie, pe fondul creşterii numărului de cazuri de Covid-19, conducerea unităţii medicale a luat decizia de a reorganiza activitatea spitalului, punând la dispoziţia pacienţilor Covid-19 întreaga secţie de Boli infecţioase, şi comasând secţiile de Ortopedie şi Chirurgie pentru tratarea pacienţilor suspecţi. Totodată, s-a luat decizia ca internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezentau urgențe să fie amânate.

Publicitate

„În vederea asigurării asistenţei medicale, în condiţiile creşterii în momentul respectiv a cazurilor de Covid-19 care necesitau internare, luasem decizia de a crea din toată clădirea de Boli infecţioase o zonă de Covid, zona de suspecţi a fost mutată pe zona de Ortopedie, fapt care a condus la comasarea celor două secţii de Ortopedie şi Chirurgie la momentul respectiv. Am spus şi atunci că în funcţie de evoluţia cazurilor de Covid-19 ne vom reîntoarce la vechea reorganizare, iar acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, având în vedere scăderea numărului de cazuri de Covid-19 în rândul populaţiei. În perioada următoare, ţinta este să putem reprograma acei pacienţi la care intervenţiile chirurgicale sau de altă natură au fost amânate din cauza presiunii crescute asupra spitalului. În lunile care urmează, până când ne va permite situaţia epidemiologică, pentru că deja se vorbeşte despre valul 5, vom continua activitatea în ceea ce priveşte pacienţii cronici care au fost programaţi la o intervenţie chirurgicală”, a spus managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Reprogramarea pacienţilor nu se va face în ordinea prezentării”

Acesta a precizat că în ceea ce priveşte lista de aşteptare a pacienţilor ale căror intervenţii chirurgicale au fost amânate, reprogramarea va rămâne strict la latitudinea fiecărei secţii în parte, urmând ca medicii să decidă care sunt cazurile care au prioritate.

„Ordinea reprogramării pacienţilor la intervenţiile chirurgicale va fi stabilită pe fundamente medicale, pe baza unei munci în echipă se va decide, ca şi până acum, ordinea în care pacientul va fi programat pentru o operaţie, pentru o internare, pentru investigaţii, şi asta nu neapărat doar în specialităţile chirurgicale, ci şi în cele medicale. Şi deciziile de amânare a operaţiilor s-au luat tot în baza unor fundamente medicale, după ce pacientul a fost evaluat, iar reprogramarea pacienţilor pentru intervenţii medicale şi chirurgicale se va face tot în baza evaluării, în funcţie de diagnostic şi de starea pacientului, adică nu în ordinea în care s-au prezentat. Trebuie să avem în vedere şi faptul că dacă se lungeşte o intervenţie sau o posibilă internare, atunci starea pacientului s-ar putea agrava. În următoarea perioadă vor fi sunaţi pacienţii de către colegii noştri, dar pot să îi caute şi ei pe medicii cu care au avut primul contact”, a mai precizat managerul spitalului.

Potrivit acestuia, listele cu pacienţii ale căor intervenţii au fost amânate sunt de ordinul zecilor, însă au existat situaţii în ultimele săptămâni în care pacienţii au fost reprogramaţi şi au beneficiat deja de intervenţia necesară, dar şi cazuri în care aceştia au apelat la spitale particulare pentru a nu mai amâna şi mai mult tratarea problemelor medicale.

Diectorul medical al spitalului, dr. Roşu Mátyás, a declarat că nu toate secţiile funcţionează în prezent la capacitate maximă, din lipsă de personal, la secţia de Oftalmologie putând fi preluate în prezent doar urgenţele.

„Încă nu am reuşit să repornim toate secţiile la capacitatea maximă, în continuare ORL, Dermatologia şi Oftalmologia funcţionează la capacitate redusă, iar pentru Oftalmologie, de exemplu, putem asigura doar urgenţele, şi asta strict din motive de personal. La mijlocul lunii nu am putut să relocăm personalul de pe aceste secţii, care a fost distribuit în ATI, în Chirurgie”, a spus directorul medical.

În ceea ce priveşte programul de sărbători, conducerea spitalului subliniază că în weekend-urile de Crăciun şi Revelion unitatea medicală va funcţiona după programul normal, fiind asigurate atât liniile de gardă, ambulatoriul de specialitate, cât şi urgenţele şi intervenţiile chirurgicale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio