Ştiri locale

Activitatea Spitalului Județean, reorganizată din aprilie: testarea PCR va fi înlocuită cu teste rapide, iar triajul la Policlinică va fi eliminat

De la 1 aprilie, activitatea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe va fi reorganizată, printre principalele modificări numărându-se eliminarea triajului epidemiologic la Policlinică, înlocuirea testării PCR cu teste rapide antigen la internare, și reducerea numărului de paturi din secțiile destinate pacienților Covid-19. La Terapie Intensivă, spre exemplu, unde în perioadele de vârf ale pandemiei au fost alocate chiar și 10-12 paturi, numărul va fi redus la 3.

De asemenea, internarea pacienților va fi posibilă și prin ambulatoriul spitalului, pe bază de bilet de internare, prioritatea cazurilor urmând să fie stabilită de medicii curanți în funcție de diagnostic, starea de sănătate şi de riscurile pe care le-ar implica amânarea tratamentului.     Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că în perioada următoare se va pune accent pe tratarea pacienţilor ale căror internări sau intervenții chirurgicale au fost amânate.

Publicitate

În ceea ce privește consultațiile din Policlinică, acesta a făcut un nou apel prin care îi roagă pe pacienți să respecte programările și să nu se prezinte mai repede față de ora stabilită, subliniind că pacienții vor fi primiți în ordinea programării.

„Începând din 1 aprilie vor fi posibile internările prin ambulatoriu, cu bilet de trimitere. Rugămintea noastră către şefii de secţie a fost ca, în următoarele 1-2 luni, prioritizarea să se facă pe bază de criterii medicale, care să fie la baza deciziei momentului internării. Va trebui să ne axăm asistența medicală prin spitalizare de zi, să găsim echilibrul între spitalizarea de zi și cea continuă pentru investigarea și tratamentul pacienților, până la posibilitatea internării continue în cadrul spitalului (…) De la 1 aprilie o să trecem de la testarea PCR, la testarea rapidă antigen a pacienților care se internează, pentru a ne ajuta la trierea și izolarea celor care prezintă un risc infecţios (…) În ambulatoriul spitalului, punctul de triaj al pacienților se desființează, dar rugămintea noastră către pacienți este să respecte programările primite, să nu vină cu ore înainte, pentru că pacienții sunt consultați în ordinea programării, excepție făcând urgențele. Rămâne în vigoare triajul la Urgență, dar numărul de paturi alocate Covid va fi redus față de perioada precedentă, va varia în funcție de evoluția cazurilor prezentate în spital. La ATI, din 1 aprilie, numărul de paturi pentru Covid se reduce la 3, și va crește în funcție de necesități. În perioada următoare ținta noastră este să rezolvăm cât mai multe cazuri dintre cele care în ultima perioadă au fost amânate”, a explicat managerul.

Potrivit acestuia, spitalul va menține și în perioada următoare circuitele stabilite în timpul stării de alertă, vor rămâne zone destinate Covid, non-Covid și suspecți, însă activitatea în clădirea de Boli infecțioase va fi reorganizată.

„În funcție de necesități, ne-am gândit că doar ultimul etaj al clădirii de Infecțioase va rămâne pentru pacienții Covid, unde sunt 26 de paturi. Etajul 3 va fi pentru patologie infecțioasă de altă natură, iar etajul 2, secția de Pneumologie, va deservi și pacienții suspecți (…) În etapa următoare, pe secția Infecțioase Covid urmează să facem o despărțire: o parte să fie pentru suspecți și cealaltă pentru Covid pozitiv. Circuitele create nu au fost desființate, ne pare rău că nu există o directivă din partea celor care au dat până acum directive, referitor la ce trebuie să facă un spital județean în perioada următoare. Noi va trebuie să ne gândim la o eventuală situație în care vor crește cazurile în perioada următoare, dar să și asigurăm asistență medicală la nivelul anului 2019”, a mai explicat András-Nagy Róbert.

În ciuda acestor schimbări, venite pe fondul ridicării stării de alertă și eliminării restricțiilor, conducerea spitalului atrage atenția că pandemia nu a dispărut, iar măsurile de protecție pentru limitarea răspândirii infecțiilor trebuie în continuare respectate, în special în spital.

„Invităm pacienții și vizitatorii să respecte aceste reguli, să poarte masca în interiorul spitalului, să țină cont de distanțarea fizică și să se dezinfecteze pe mâini – avem dezinfectant pe toate palierele – pentru că boala nu a dispărut, este în continuare printre noi! Sigur, cifrele arată mult mai bine, nu mai sunt așa pneumonii grave cum aveam în toamnă, dar în continuare avem 450-460 de pacienți internați pe Terapie Intensivă în țară, 40-60 de decese pe zi, sunt cifre pe care am vrea să le scădem cât mai mult posibil. Aceste reguli sunt, în primul rând, în favoarea pacienților. Știm și că aceste testări sunt neplăcute, să ți se umble prin nas cu un bețigaș nu e un lucru plăcut, dar și pe viitor, începând din aprilie, la testele antigen pe care le vom folosi, avem rugămintea ca pacienții noștri să înțeleagă și să accepte acest mic inconvenient”, a spus directorul medical, dr. Roşu Mátyás.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio