Ştiri locale

Activitatea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, redusă din cauza penelor de curent. Unitatea medicală dispune de două surse alternative de curent

Activitatea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe a fost redusă, marți, din cauza întreruperilor de curent cauzate de multiplele avarii apărute la rețeaua operată de Electrica SA. În cursul zilei de luni, două persoane dependente de concentratoare de oxigen s-au prezentat la spital, după ce au rămas fără sursă de curent în locuințe și, prin urmare, n-au mai putut alimenta și folosi aparatele. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate probleme majore.

Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a explicat că unitatea medicală dispune de două surse alternative de curent, pentru astfel de situații de urgență, astfel că operațiile și investigațiile medicale care nu puteau fi amânate au putut fi realizate, însă activitatea în Policlinică a fost îngreunată.

Publicitate

„Am redus activitatea pentru că nici la noi nu a fost curent electric, sau în momentul în care a fost, erau întreruperi, dar avem alte două surse de siguranță. Activitatea în Policlinică a fost greoaie, activitatea în spital a fost redusă din această cauză, iar noi am funcționat pe generator. (…) În ceea ce privește Blocul operator, am făcut doar acele operații care nu erau de anvergură, pentru că deși avem generatorul propriu și o stație de acumulator, pentru Terapie Intensivă și pentru Blocul operator, totuși, am zis să luăm o măsură de siguranță și să nu ne aventurăm. Am decis să facem doar acele operații care nu pot fi amânate, care nu necesită anestezie generală, sau care chiar dacă necesită anestezie generală, nu sunt de lungă durată”, ne-a explicat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Problemele în ceea ce privește rețeaua electrică au apărut încă de luni, la câteva minute după ora 13:00, după ce două cabluri au cedat în urma suprasolicitării, iar pompele de apă dintre Punctul de transformare 162 Billa și Punctul de transformare 86 Sfântu Gheorghe s-au defectat.

Ulterior, după ce o parte dintre consumatori au fost realimentați, curentul electric a fost din nou sistat luni seara, în urma exploziei unui transformator, care a dus și la alte defecțiuni. Marți dimineața, mai multe străzi din municipiu au rămas din nou fără curent electric, iar până după-masă numărul avariilor a crescut considerabil, 53 de posturi de transformare rămânând nealimentate.

Începând cu ora 17:00, primarul municipiului, Antal Árpád, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio