Ştiri locale

Acțiuni ale polițiștilor covăsneni pentru depistarea și sancționarea comercianților care vând produse din tutun și alcool minorilor

În perioada 2-6 mai 2022, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară au inițiat și desfășurat, în comun cu polițiști din cadrul Serviciului Investigarea Criminalității Economice precum și polițiști de la polițiile municipale/orășenești și secțiile de poliție rurală din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, o serie de acțiuni pentru prevenirea și combaterea abaterilor în materia comercializării produselor din tutun și alcool către minori.

Astfel, pentru identificarea și sancționarea comercianților care nu respectă prevederile privind interdicția de comercializare a produselor menționate către minori, 70 de polițiști covăsneni au efectuat verificări la peste 160 de operatori economici de pe raza întregului județ.

Publicitate

În acest context, peste 150 de comercianți au fost informați cu privire la cadrul normativ incident în materia comercializării produselor din tutun și alcool către minori, precum și cu privire la consecințele cărora se expun prin nerespectarea acestor prevederi legale.

Pentru abaterile constatate în cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale în cuantum de peste 30.000 lei, privind abateri la Legea 61/1991  (55 sancțiuni) și la regimul circulației pe drumurile publice (4 sancțiuni).

Tot în cadrul activităților desfășurate polițiștii de la Biroul Siguranța Școlară au constatat încălcarea prevederilor legale referitoare la servirea de băuturi alcoolice minorilor, în incinta unui local de pe raza municipiului Sfântu Gheorghe. Având în vedere aspectele constatate, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a agentului economic pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, fiind, totodată, înaintată o informare către autoritățile competente în vederea punerii în aplicare a măsurii complementare a suspendării activității unității pentru 10 zile, potrivit prevederilor actului normativ menționat.

Patronul sancționat susține că deși legea a intrat în vigoare în urmă cu câteva săptămâni, nimeni nu a informat proprietarii de localuri în legătură cu severitatea amenzilor, iar oamenii legii au dispus suspendarea activității fără a aplica întâi un avertisment.

„Acei minori erau două fete de 17 ani care au mințit în legătură cu vârsta lor, și consumau o bere. Legea a fost promulgată de câteva săptămâni și nimeni nu ne-a informat în legătură cu severitatea amenzilor. Nu am primit avertisment, ci au decis închiderea unui local care este pe piață de peste 30 de ani. Acțiunile polițiștilor, care arată 0 omenie, nu fac altceva decât să crească nivelul de ură simțit în comunitate față de polițiștii care aplică legea.”, ne-a scris proprietarul localului închis.

Polițiștii vor continua să desfășoare activități similare și în perioada următoare, în scopul prevenirii acestor abateri având în vedere în primul rând consecințele negative ale consumului de tutun și alcool de către tineri. Obiectivul acestor acțiuni este acela de a-i responsabiliza pe cei care comercializează asemenea produse, în sensul reducerii consumului în rândul minorilor, dar și conștientizarea cu privire la cadrul legal în vigoare și consecințele asupra activității operatorilor economici.

Menționăm că pentru nerespectarea interdicției de comercializare a băuturilor alcoolice către minori, sancțiunea prevăzută de Legea 61/1991  poate fi amenda până la 500 lei și suspendarea activității localului pentru o perioadă cuprinsă între 10-30 de zile, iar pentru vânzarea de produse din tutun minorilor, sancțiunea se ridică la 10.000 lei, la constatarea primei abateri și suspendarea activității pentru 30 zile, putând ajunge până la 20.000 de lei și sancțiunea complementară a închiderii unității în cazul repetării contravenției.

Publicitate
banner we radio