Info Trafic, Ştiri locale

Acţiuni ale IPJ Covasna pentru prevenirea și combaterea abaterilor săvârșite de cei care conduc biciclete sau trotinete

În perioada 1-7 aprilie a.c., polițiștii din județul Covasna vor fi angrenați în acțiuni punctuale pentru reducerea riscului rutier pe drumurile din județ. Aceste acțiuni, desfășurate sub coordonarea Serviciului Rutier Covasna, vizează în principal prevenirea și combaterea abaterilor săvârșite de cei care conduc biciclete sau trotinete, evitarea implicării acestora în evenimente rutiere, depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, precum și impunerea respectării legislației rutiere de către toți participanții la trafic.

Activitățile polițiștilor rutieri sunt menite să conștientizeze participanții la trafic cu privire la consecințele încălcării normelor rutiere. Mai mult decât atât, se vor lua măsuri legale față de cei care pun în pericol siguranța traficului. Aceste acțiuni sunt cu atât mai necesare cu cât, la nivelul județului Covasna, în primele trei luni ale acestui an, s-au înregistrat 9 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 4 persoane și rănirea gravă a altor 7. Trei dintre accidentele grave, soldate cu rănirea gravă a 3 persoane, au avut loc ca urmare a unor abateri comise de bicicliști.

În lumina unei preocupări crescute pentru siguranța în trafic și prevenirea accidentelor rutiere, dorim să atragem atenția asupra importanței unei abordări responsabile în ceea ce privește utilizarea bicicletelor și trotinetelor în spațiul public. Accidentele rutiere, din păcate, rămân o realitate gravă, iar cele în care sunt implicați conducători de biciclete sau trotinete sunt soldate, uneori, cu consecințe iremediabile.

Este esențial ca bicicliștii să fie conștienți de vulnerabilitatea lor în trafic și să adopte comportamente preventive pentru a-și proteja propria siguranță și pentru a evita producerea de accidente. În acest sens, dorim să subliniem următoarele recomandări:

  • Respectați regulile de circulație: Bicicliștii sunt parte integrantă a traficului rutier și trebuie să respecte semnele și regulile de circulație, precum semafoarele, indicatoarele rutiere și marcajele de pe drumuri.
  • Fiți vizibili: Utilizați echipamente de protecție și vestimentație cu elemente reflectorizante, mai ales în condiții de vizibilitate redusă sau întuneric.
  • Folosiți luminile și semnalele sonore: Instalați lumini și reflectoare pe bicicletă pentru a vă face vizibili în timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă. Folosiți semnale sonore pentru a vă anunța prezența altor participanți la trafic.
  • Păstrați distanța și anticipați acțiunile altor participanți la trafic: Fiți prevăzători și anticipați mișcările șoferilor și ale altor bicicliști pentru a evita coliziunile și accidentele.
  • Păstrați viteza în limitele admise: Adaptarea vitezei la condițiile de trafic și la mediul înconjurător este esențială pentru prevenirea accidentelor.
  • Păstrați bicicleta în stare tehnică corespunzătoare: Verificați periodic frânele, lumina și alte componente ale bicicletei pentru a vă asigura că funcționează corect și că sunt în stare de siguranță.
  • Fiți atenți la deschiderea ușilor mașinilor staționate: În timp ce circulați, fiți atenți la mașinile parcate și la potențialul deschiderii ușilor acestora.

Siguranța în trafic este o responsabilitate comună, iar respectarea regulilor și precauțiilor relevante este esențială pentru protecția tuturor participanților la trafic, inclusiv a bicicliștilor.

Păstrându-ne angajamentul față de siguranța în trafic, putem contribui cu toții la reducerea accidentelor și la crearea unui mediu mai sigur și mai prietenos pentru bicicliști și pentru toți participanții la trafic.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio