
Acțiunea „Ozonul 2023”: Amenzi de 17.500 de lei în județul Covasna, după controale comune derulate de IPJ și Garda de Mediu
Comisarii Gărzii de Mediu Covasna și polițiștii covăsneni din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au derulat, în perioada 21 august – 1 octombrie, o acțiune comună de verificare a persoanelor fizice și juridice care comercializează și utilizează gaze fluorurate cu efect de seră sau substanțe care diminuează stratul de ozon, ca parte a Planului național de acțiune „Ozonul”.
Acțiunea a vizat și verificarea modului în care este respectată legislația privind regimul deșeurilor și substanțelor periculoase, fiind derulate controale în municipiul Sfântu Gheorghe și orașul Covasna. În urma neregulilor constatate la una dintre persoanele verificate, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 17.500 de lei.

„Au fost controlate persoanele fizice și juridice care folosesc gaze fluorurate cu efect de seră. La noi în județ nu sunt atât de multe, dar a fost acțiune tematică la nivel național, așa că am derulat-o și noi, în orașul Covasna și la Sfântu Gheorghe. S-au dat 3 sancțiuni în valoare totală de 17.500 de lei la o persoană fizică. Făcea și dezmembrări, era autorizat, dar aveam niște informații că se lucrează în zona respectivă, așa că, împreună cu poliția, am făcut verificări”, ne-a explicat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.
Pe lângă cele 3 amenzi, comisarii de Mediu au impus și măsuri cu termene de remediere a deficiențelor constatate.
La nivel național, în activitățile de control au fost implicate structuri din cadrul IGPR, respectiv Direcţia arme, explozivi şi substanţe periculoase, Inspectoratele de poliţie judeţene, polițiști de la Ordine publică, serviciile de investigare a criminalităţii economice şi rutiere şi secţiile regionale de poliţie Transporturi, poliţiști de frontieră, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, şi Ministerul Finanţelor – Autoritatea Vamală Română.
Ce sunt gazele fluorurate?
Cunoscute generic sub numele de „freoni”, gazele fluorurate sunt folosite ca agenți de răcire în diverse echipamente. În anii 1990, freonii au înlocuit clorofluorocarbonii (CFC), substanțele din frigidere care dăunau stratului de ozon, însă efectele gazelor fluorurate asupra încălzirii globale sunt de câteva sute de mii de ori mai puternice decât cele ale CO2.
Astfel, Uniunea Europeană (UE) interzice treptat folosirea acestora pe scară largă în frigidere și aparatele de aer condiționat, pentru a combate schimbările climatice. Interdicția va intra în vigoare din 2025, iar măsura vine după ce UE a decis și interzicerea centralelor pe gaz și a aragazelor pentru proprietarii de case. Eliminarea gazelor fluorurate din frigidere și aparate de aer condiționat trebuie să fie completă până în 2050.
Potrivit Gândul.ro, la începutul acestei luni, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la reglementările pentru eliminarea treptată a acestor gaze și a substanțelor care contribuie la încălzirea globală, epuizând stratul de ozon. Pentru intrarea în vigoare, cele 27 de țări membre ale UE și Parlamentul European vor trebui să ratifice oficial acest acord înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
(Ioana Ardeleanu)