Ştiri locale

Acţiune de amploare. Amenzi pentru proprietarii de câini şi pisici din Covasna care nu-şi vaccinează animalele

Întrucât efectivele de câini din județul Covasna care au fost vaccinaţi împotriva rabiei sunt sub 50%, iar efectivele de pisici sub 10% în cursul anului 2016, Direcția Sanitară Veterinară a dispus organizarea unei campanii de vaccinare de amploare.

Aceasta înseamnă că, echipe formate din medicii veterinari de la circumscripții și inspectorii DSVSA vor organiza și efectua microciparea și vaccinarea antirabică pe teritoriul județului, începând cu acele localități unde nivelul vaccinărilor din 2016 au fost foarte scăzute. În circumscripțiile unde nivelul de vaccinare este  acceptabil, acțiunea se realizează în continuare de medicul veterinar local de circumscripție.

Prezentarea animalelor la vaccinare este obligația proprietarului. Astfel, acei proprietari care nu vor prezenta câinii la vaccinat la locul stabilit de medicul veterinar, de obicei la cabinet, ori refuză efectuarea vaccinării câinilor sau a pisicilor, vor fi sancționați contravențional de inspectorii DSVSA. Sancțiunea poate fi de la 600 la 1.200 lei. În perioada precedentă au fost deja sancționați unii proprietari.

În cazul câinilor care sunt vaccinați pentru prima dată, acțiunea constă din: implantarea microcipului (pentru identificarea animalului), administrarea vaccinului antirabic, deparazitarea, eliberarea carnetului de vaccinare și introducerea datelor în sistemul electronic național. Toate acestea costă în medie 30 lei pentru fiecare câine. Această sumă include manopera microcipării. Vaccinul se asigura gratuit de DSVSA, iar manopera vaccinării se achită medicului veterinar tot de către DSVSA pe bază de decont justificativ.

În cazul câinilor care anterior au fost deja vaccinați, deci inclusiv microcipați, se efectuează doar deparazitarea, vaccinarea și reactualizarea datelor din carnetul de vaccinare și din sistemul național de date. Aceasta costă în medie 10 lei pentru fiecare câine.

Întrucât pisicile nu se microcipează și nu li se eliberează carnet de vaccinare, acțiunea este mult mai puțin costisitoare. Este bine de știut, însă, că manopera se plătește de către proprietar.

În cazul în care câinele sau pisica au fost vaccinaţi de alt medic veterinar decât cel de circumscripție (cabinet particular, cunoștință sau prieten medic veterinar etc.), proprietarul are obligația de a informa pe medicul veterinar local de circumscripție, prezentând carnetul de sănătate, pentru luarea în evidență.

Campania de vaccinare ține până la data de 28 februarie, dar animalele nevaccinate pot fi vaccinate și după acest termen. Totuși trebuie știut faptul că, pentru animalele vaccinate în afara campaniei, toate costurile se suportă de către proprietar.

Vaccinare obligatorie şi la păsări

Întrucât, pe teritoriul țării, și nu numai, au apărut numeroase focare de pseudopestă aviară, iar efectivele de păsări din județ sunt vaccinate sub 50%, atragem atenția populației că vaccinarea păsărilor împotriva acestei boli este obligatorie. În cazul apariției bolii, ne putem aștepta la o mortalitate foarte ridicată. Boala se difuzează rapid la păsările din vecinătăți și chiar și în alte localități.

Vaccinarea păsărilor împotriva acestei boli este de asemenea începută. În cazul acestei acțiuni, proprietarul trebuie să suporte atât valoarea vaccinului, cât și valoarea manoperei. Totuși aceasta nu depășește 1 leu pe pasăre.

Personalul DSVSA verifică în primul rând localitățile învecinate cu fermele mari de păsări, Sfântu Gheorghe, Ilieni, Reci, dar urmăreşte cu atenție nivelul de realizare a vaccinărilor pe întregul teritoriu al județului. În cazul în care proprietarii refuză efectuarea vaccinării, sunt pasibili de sancțiune contravențională.

(Sikó-Barabási Sándor,

Director executiv DSVSA Covasna)

Publicitate
banner we radio