Info Trafic

Acțiune a polițiștilor covăsneni pentru informarea şoferilor cu privire la modificările legislative în domeniul siguranței rutiere

În data de 17 iulie, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au desfășurat o acțiune de control în trafic și informare a conducătorilor auto cu privire la noile reglementări rutiere.

Obiectivul acestei acțiuni a fost creșterea siguranței pe drumurile din județ și implicit, protejarea vieții și integrității participanților la trafic. Polițiștii sunt permanent pregățiți să întreprindă toate măsurile pentru a identifica și îndepărta din trafic pe cei care pun în pericol siguranța rutieră prin încălcarea regulilor de circulație.

Referitor la noile reglementări, dorim să reamintim că este stabilită obligația instituțiilor medico-legale de a transmite rezultatul analizelor toxicologice în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, pentru șoferii testați cu un mijloc tehnic certificat, care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, precum și pentru cei care au refuzat sau nu au putut să se supună testării.

De asemenea, în cazul persoanelor suspectate că au consumat substanțe psihoactive sau alcool și care fie refuză testarea, fie sunt testate cu mijloace tehnice certificate, rezultatul fiind pozitiv, se va dispune retragerea sau reținerea permisului de conducere. Permisul va fi restituit după 72 de ore de la recoltarea probelor, dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval sau dacă analizele biologice au rezultat negativ.

La nivelul IPJ Covasna, pentru cei 2 șoferi testați pozitiv cu Drager5000 în perioada 29 iunie – prezent, au fost emise rezultatele de către structura de medicină legală. Pentru ambii șoferi, a fost confirmată de structura de medicină legală prezența de substanțe psihoactive în organism. Prin urmare, rata de confirmare la probe, pentru șoferii testați pozitiv cu aparatul la nivelul IPJ Covasna este de 100%.

În cazurile de retragere sau reținere a permisului, vor fi întocmite documente în care se va consemna opțiunea conducătorului auto cu privire la modul de comunicare a rezultatelor analizelor (e-mail sau telefonic) și opțiunile privind restituirea permisului de conducere. Posesorul permisului poate opta pentru ridicarea documentului de la serviciul rutier unde a fost dispusă măsura, de la orice alt serviciu rutier sau prin expedierea permisului prin poștă, după cele 72 de ore, la o adresă indicată de acesta.

Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier recoltarea de mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, pentru stabilirea nivelului de alcool în sânge.

Măsurile de retragere sau reținere a permiselor de conducere, dispuse anterior intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2024, se aplică doar cazurilor înregistrate în perioada 29 iunie – 15 iulie, iar termenul de 72 de ore începe de la data intrării în vigoare a ordonanței.

De asemenea, sancțiunea avertismentului nu se mai aplică în cazul suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă în trafic, mai ales în condițiile temperaturilor ridicate, să își păstreze calmul și să respecte ceilalți participanți la trafic.

Conduceți prudent, nu vă expuneți pericolelor, nu conduceți sub influența alcoolului și nu consumați substanțe psihoactive!

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio