Ştiri locale

A zecea ediție a Zilei Astronomiei are loc sâmbătă, la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe

În acest sfârșit de săptămână, Observatorul Vega și Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe marchează a zecea ediție a Zilei Astronomiei, eveniment la care sunt așteptate să participe toate persoanele interesate de spațiul cosmic. Evenimentul are loc sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 16:00, la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, iar participarea este gratuită.

Printre invitați se numără și astrofotograful Munzlinger Attila, vicepreședintele Asociației Maghiare Astronomice din Transilvania, care va susține o prelegere pe tema „Stelele din sud – eclipsa de soare la capătul lumii”. Potrivit organizatorilor, cei prezenți vor putea participa la sesiuni de observații solare și astronomice.  

Publicitate

„Deja de 10 ani organizăm în mod regulat Ziua Astronomiei, iar pentru a zecea oară, vremea nu contează pentru că avem pregătite prezentări. De la ora 16:00 vom avea observații solare și discuții despre astronomie, iar de la ora 18:00 dr. Munzlinger Attila, vicepreședintele Asociației Maghiare Astronomice din Transilvania, va ține o prelegere în sala de festivități, (…) unde va vorbi despre experiențele sale legate de cerul emisferei sudice și eclipsa de soare. Dacă vreți să aflați mai multe despre cerul emisferei sudice, despre eclipsa de soare, atunci acesta este locul potrivit, pentru că veți vedea ceva ce puțini din țara noastră au văzut. De la ora 20:00 vom face observații astronomice, vom examina Luna și vom observa multe lucruri interesante prin telescoape (…) Toată lumea este binevenită”, transmit reprezentanții Observatorului Vega.

Ziua Internațională a Astronomiei a fost marcată pentru prima dată în anul 1973, în California, la inițiativa astronomului amator Doug Berger, președintele de atunci al Asociației Astronomice din California de Nord. Acesta a decis ca, în loc să invite oamenii la observații într-o locație cât mai îndepărtată de luminile orașului, să aducă aparatura și astronomii amatori în mijlocul orașului, astfel încât oamenii care nu mai priviseră niciodată printr-un instrument astronomic, să poată admira corpurile cerești.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio