Ştiri locale

A început sezonul căpușelor. Peste 60 de cazuri deja la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe

Aproape 50 de persoane s-au prezentat până la finalul lunii mai la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe cu mușcături de căpușă, iar de la începutul lunii iunie au ajuns deja în atenția medicilor 17 pacienți.

Printre bolile grave transmise de căpușă la om și animale se numără boala Lyme sau borelioza, encefalita de căpușe și febra recurentă, și deși nu toate căpușele sunt infectate, din păcate în ultimii ani au existat tot mai des cazuri inclusiv în județul Covasna, afirmă directorul medical al Spitalului Județean, dr. Roșu Mátyás.

Publicitate

„Cazurile mai frecvente sunt primăvara, vara, începutul toamnei. În cursul acestui an, până în data de 31 mai, am avut în total 47 cazuri de mușcătură de căpușă care s-au prezentat la Urgență, iar în luna aceasta, până în data de 9 iunie inclusiv, au fost 17 cazuri. Este o problemă pentru că, din ce aflăm de la DSP sau de la medicii veterinari, sunt din ce în ce mai multe căpușe și la noi cu bacteria Borrelia care produce boala Lyme. Până acum, în deceniile trecute, la noi erau foarte puține căpușe care purtau această bacterie. Borelioza poate produce simptome și boli grave, inclusiv inflamații ale articulațiilor, ale sistemului nervos. Ajungi să îți dai seama că ești bolnav abia în fazele mai avansate când apar simptome mai grave. Există vaccin împotriva encefalitei produsă de mușcătura de căpușă, se poate comanda prin farmacii, problema este că trebuie repetat în fiecare an: în primul an de două ori la diferență de o lună, după care anual”, a explicat dr. Roșu Mátyás.

Potrivit medicului, persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie sunt cele mai expuse.

În caz de mușcătură, îndepărtarea precoce a căpuşei este importantă pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolilor transmise de acestea. În cazul omului, extragerea trebuie făcută, preferabil, de către un medic, folosind o pensă anatomică sau o pensă specială pentru îndepărtarea căpuşei, și cu grijă astfel încât corpul acesteia să nu fie strâns și astfel să elibereze secreții.

„După ce am fost la iarbă verde, în pădure, să ne controlăm foarte bine dacă am fost sau nu mușcați de căpușă, mai ales că are tendința să ne ciupească în zone foarte ascunse. Dacă este o înțepătură proaspătă o putem scoate și acasă cu condiția să nu strângem de corpul ei, altfel conținutul intestinal se injectează în organismul nostru”, a explicat medicul.

Specialiștii recomandă ca atunci când ieșim în natură să ne protejăm putând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, dar deschise la culoare, și utilizând spray-uri repelente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio