Ştiri locale

A început recrutarea recenzorilor pentru Recensământul populației și locuințelor. În județul Covasna este nevoie de peste 370 de persoane

Direcția Județeană de Statistică (DJS) Covasna a început campania de recrutare a recenzorilor pentru Recensământul Populației și Locuințelor care va avea loc în acest an, la nivelul județului fiind necesară angajarea a 375 de persoane pentru această activitate.

Înscrierea candidaților se va face cu sprijinul primăriilor, care vor afișa pe site-urile proprii  anunțul și modelul cererii pe care recenzorii trebuie să o completeze.

Publicitate

În județul Covasna vor fi recrutați 45 de coordonatori, câte unul pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, 9 recenzori-șefi care își vor desfășura activitatea doar în mediul urban, respectiv 228 de recenzori care vor colecta datele din teren și 93 de persoane care vor asista locuitorii în activitatea de autorecenzare.

Directoarea executivă a DJS Covasna, Andrea Illés, a explicat că viitorii recenzori trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți, minimum studii medii (diplomă de liceu) şi cazier curat. Recenzorii vor fi remunerați pentru fiecare chestionar completat, urmând să primească 3,5 lei pentru recensământul unei locuințe și câte 7 lei pentru fiecare persoană recenzată.

„Miercuri am trimis către fiecare UAT numărul de personal necesar pentru Recensământ, de la recenzorul pentru autorecenzarea asistată și până la coordonator, și urmează ca primăriile să strângă cererile pentru persoanele care doresc să participe. Sunt 3 condiții eliminatorii pentru a putea deveni recenzori, și anume: să aibă cel puțin 18 ani împliniți, să aibă studii medii finalizate cu diplomă de liceu și să nu aibă cazier. În cazul recenzorilor care merg pe teren și în cazul autorecenzării asistate plata se va face pe bază de chestionar: 3,5 lei pentru fiecare locuință recenzată și câte 7 lei pentru fiecare persoană recenzată”, a explicat directoarea DJS Covasna, Andrea Illés.

Conform calendarului de Recensământ, în perioada 14 martie – 15 mai va avea loc autorecenzarea assistată a populației, iar în perioada 16 mai – 17 iulie recenzorii vor trece la colectarea datelor prin interviuri faţă în faţă, în gospodării (cu ajutorul tabletelor).

Instruirea și evaluarea recenzorilor, după recrutare, se fac la Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului din cadrul Direcției de Statistică, iar plata persoanelor selectate pentru această activitate se face de către primării prin încheierea unor contracte de prestări servicii.

Amenzi între 1.000 și 3.000 de lei pentru refuzul de a furniza date

În prezent, în evidențele DJS Covasna se află circa 97.000 de locuințe care ar urma să fie recenzate în acest an.

Sustragerea de la furnizarea informațiilor solicitate sau refuzul vizitei recenzorului constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 și 3.000 lei.

Mai multe informații legate de înscrieri, etapele pe care un recenzor trebuie să le urmeze și perioada de desfășurare a recensământului pot fi aflate AICI

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio