Ştiri locale

A început prohibiția generală a pescuitului. Jandarmii covăsneni au intensificat controalele pentru protejarea fondului piscicol

Începând cu data de 9 aprilie, în România a început prohibiţia generală pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial în toate apele naturale, potrivit unui ordin comun al Ministerelor Agriculturii şi Mediului. Activitatea comercială şi recreativă va fi reluată în bazinele naturale în data de 8 iunie, cu unele excepţii.

Jandarmii covăsneni informează că în următoarele două luni vor fi intensificate controalele  pentru protejarea fondului piscicol. Pescarii recreativi îşi pot desfăşura activitatea în complexe lacustre private, în condițiile stabilite prin ordinul comun al Ministerelor Agriculturii și Mediului. Persoanele care nu respectă legea riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

„Cele 60 de zile ale prohibiției generale pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial pe apele interioare sunt stabilite în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar pentru apele de frontieră, unde perioada este de 45 de zile, în intervalul 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu unele excepții, potrivit Ordinului nr. 561/2023/11/2024. În această perioadă, jandarmii covăsneni vor intensifica acțiunile punctuale care au drept scop protejarea fondului piscicol. Le reamintim persoanelor pasionate de acest sport că trebuie să dețină permis de pescuit, să prezinte acest document la solicitarea organelor de control și să pescuiască doar în zonele permise. Nerespectarea prevederilor legale în acest domeniu se sancționează potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, cu modificările și completările ulterioare. Împreună, contribuim la conservarea mediului înconjurător, inclusiv la protejarea resursei acvatice!”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Covasna.  

Potrivit legii, pescuitul fără permis, precum și reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale, se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei. Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio