Ştiri locale

A fost publicată lista oficială a școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă 2024”: 21 de școli covăsnene dintre care 17 nu au cantine

Lista școlilor incluse în programul guvernamental „Masă caldă”, redenumit începând din acest an „Masă sănătoasă”, a fost publicată în Monitorul Oficial,, fiind vorba de 1.223 de școli din țară, suma alocată fiind de peste un miliard de lei.

În județul Covasna, conform listei publicate în Monitorul Oficial, 21 de școli gimnaziale au fost incluse în acest program, respectiv 19 din mediul rural (comunele Malnaș, Micfalău, Brețcu, Brateș, Sita Buzăului, Dalnic, Moacșa Ozun, Barcani, Turia, Zăbala, Sânzieni, Dobârlău, Lemnia, Estelnic, Ghidfalău, Valea Mare, Poian și Chichiș) și două din mediul urban (mun. Sfântu Gheorghe – Şcoala Gimnazială ,,Néri Szent Fülöp” și orașul Baraolt – Şcoala Gimnazială „Gaál Mózes”).

Publicitate

Cu toate acestea, așa cum scriam zilele trecute (AICI), 17 dintre cele 19 unități de învățământ din mediul rural nu au spații adecvate pentru servirea mesei, și deci, conform legii, nu pot participa la programul național. În prezent, singura școală din mediul rural care are cantină este la Malnaș.

Este motivul pentru care autoritățile județene au lansat un program de sprijinire a acestor unități de învățământ, în cadrul căruia vor cofinanța cu câte 25.000 de lei amenajarea unor săli de mese, astfel încât, odată cu noul an școlar, elevii să poată beneficia de acest program.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat recent că, în total, 4.763 de elevi covăsneni sunt incluși în programul finanțat de Guvern. Potrivit acestuia, autoritățile județene vor finanța cu 50% amenajarea acestor spații, iar autoritățile locale vor contribui cu restul sumelor.  

Cel mai curând, elevii din județ ar putea beneficia de acest program începând din anul școlar 2024-2025, având în vedere procedurile birocratice greoaie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio