Ştiri locale

A fost lansată harta interactivă a zonelor cu risc seismic din România. Localitățile covăsnene cu cele mai mari valori

Ministerul Dezvoltării a lansat prima hartă interactivă (AICI) care indică zonele cele mai afectate din România în cazul unui cutremur, pe primele locuri fiind Vrancea, Buzău și Prahova. Unitățile administrativ-teritoriale cu risc seismic ridicat vor putea cere finanțare de la Minister pentru consolidarea clădirilor, potrivit ministrului Cseke Attila.

Ministerul pune la dispoziție și un tabel cu unitățile administrativ-teritoriale care au valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur mai mare sau egală cu 0,15g. Cele mai mari valori apar în zona seismică Vrancea (0,40), iar cele mai mici în zona Cluj (0,10).

În județul Covasna, cea mai mare valoare este la Zagon (0,35). Redăm mai jos lista localităților din județ, în funcție de valoarea de vârf a accelerației terenului:

  • 0,35 g.: Zagon
  • 0,30 g.: Barcani, Brețcu, Covasna, Comandău, Estelnic, Ghelința, Lemnia, Mereni, Ojdula, Poian, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc, Zăbala.
  • 0,25 g.: Întorsura Buzăului, Boroșneu Mare, Brateș, Catalina, Cernat, Dalnic, Dobârlău, Moacșa, Ozun, Reci, Sânzieni, Turia, Valea Mare.
  • 0,20 g.: Aita Mare, Arcuș, Baraolt, Bățani, Belin, Bixad, Bodoc, Brăduț, Chichiș, Ghidfalău, Hăghig, Ilieni, Malnaș, Micfalău, Sfântu Gheorghe, Valea Crișului, Vâlcele, Vârghiș.

Tabelul cu unitățile administrativ-teritoriale care au valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur mai mare sau egală cu 0.15g AICI.

Potrivit  Ministerului Dezvoltării, „harta interactivă va ajuta atât locuitorii să știe în ce zonă stau, cât și autoritățile locale să acceseze fonduri pentru consolidări, în contextul în care Guvernul României a aprobat, în perioada 2022-2023, o serie de programe de investiții care se derulează la nivelul MDLPA, atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe”.

Ministrul Cseke Attila a transmis că sunt deja în derulare 98 de proiecte care vizează siguranța seismică a școlilor, spitalelor, a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, și a lansat un apel ferm către autoritățile locale să contribuie la expertizarea clădirilor care prezintă vulnerabilități, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să acceseze fondurile puse la dispoziție de Minister.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio