Ştiri locale

A fost aprobată documentația pentru reabilitarea sălii de sport și a cantinei Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe

Lucrările de reabilitare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe intră într-o nouă etapă. Consilierii locali au aprobat documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare a sălii de sport și a cantinei Colegiului, valoarea totală a investiției fiind de peste 8 milioane de lei (cu TVA), din care peste 5,48 de milioane de lei au fost alocați pentru construcții și montaj.

Conform Referatului de aprobare, obiectivul principal al investiției este îmbunătățirea funcțională a construcției și reducerea consumurilor energetice, iar lucrările vor include, printre altele, refacerea tencuielilor degradate, izolarea termică a pereților exteriori, hidroizolarea acoperișului, asigurarea accesului în clădire pentru persoanele cu dizabilități, respectiv amenajarea grupurilor sanitare.

Publicitate

„Clădirea propusă spre reabilitare conține două funcțiuni mari, respectiv cantină cu bucătărie și sală de sport la etajul construcției. Ambele dispun de spații de depozitare, vestiare şi grupuri sanitare. Principalele probleme cu care se confruntă clădirea în prezent sunt la nivelul eficienței energetice, finisajelor interioare şi exterioare (…) Municipalitatea este orientată spre reabilitarea instituțiilor publice din Sfântu Gheorghe, în special a celor de învățământ. Având în vedere că în incinta Colegiului se desfăşoară lucrări de execuție având ca scop reabilitarea sălii de festivități, a internatului, corpurilor de clădiri A și B şi bibliotecii, este oportună reabilitarea sălii de sport şi a cantinei. Prin realizarea prezentului proiect se doreşte asigurarea condițiilor optime de igienă în bucătărie și cantină, precum și pentru desfăşurarea activităților sportive. De asemenea, în urma refacerii finisajelor exterioare, clădirea va contribui la creşterea atractivității a zonei din punct de vedere urbanistic”, se arată în document.

Investiția, în valoare totală de 8.021.017 lei, va fi realizată cu finanțare de la bugetul local, durata de întocmire a proiectului tehnic fiind de 3 luni, iar cea de execuție a lucrărilor fiind de un an, conform Documentației de avizare a lucrărilor, aprobată de consilierii locali.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Colegiului Național „Mihai Viteazul” avansează greoi. Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizația de începere a lucrărilor în septembrie 2020, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic.

Proiectul de reabilitare și modernizare a internatului și a sălii de festivități nu primea avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale și a bibliotecii Colegiului erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât și din partea Direcției de Cultură Brașov.

Într-un final, contractul de proiectare și execuție pentru internat și sala de festivități a fost câștigat prin licitație de o firmă din Cluj. Conform planului inițial, ambele proiecte ar fi trebuit să înceapă în 2018 și să fie finalizate cel târziu în noiembrie 2020, însă au fost întoarse de mai multe ori la proiectant. În iunie 2021, autoritățile locale au declarat că vor aplica penalizări pentru fiecare zi de întârziere în cazul în care lucrările de reabilitare nu se vor finaliza la termen.

Internatul CNMV nu a fost reabilitat niciodată în cei peste 40 de ani de când a fost construit, fiind necesare reparaţii capitale întrucât geamurile din lemn erau mucegăite, iar prin pereţii băilor curgea apa, ţevile fiind sparte.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio