Ştiri locale

A fost aprobată Documentația de avizare a lucrărilor pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale „Váradi József” Sfântu Gheorghe

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru reabilitarea termică, eficientizarea energetică și modernizarea Școlii Gimnaziale „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, investiția urmând să fie realizată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea investiției este de peste 18,4 milioane de lei (cu TVA), sumă pe lângă care consilierii locali au aprobat în ședința de joi și cheltuieli neeligibile în cuantum de peste 8,5 milioane de lei împreună cu valoarea TVA aferentă, în cuantum de peste 1,6 milioane de lei. Autoritățile locale s-au angajat să suporte de la bugetul local al municipiului toate cheltuielile care pot apărea pe durata implementării proiectului.

Clădirile unității de învățământ din strada Stadionului nr. 12 au fost construite în anii 1990 şi predate pentru folosință în 2002, potrivit autorităților locale, care motivează necesitatea lucrărilor de reabilitare și modernizare prin faptul că, în prezent, școala nu este eficientă energetic și necesită izolare termică, la parter pereții au fost afectați de umezeală și sunt deteriorați, iar rețelele de apă, canalizare și încălzire sunt învechite. Mai mult, elevii nu au acces la apă caldă.

„Şcoala Gimnazială Váradi József integrează mai multe corpuri de clădiri cu funcțiuni diferite: corpul cu sălile de clasă pentru elevi, sală de festivități cu foyer, sală de sport învecinată cu vestiarele, o clădire cu centrală termică. Pentru reducerea riscurilor cauzate de schimbările climatice (creșterea temperaturii anuale, fenomene meteorologice extreme, etc.) se propune reabilitarea şi modernizarea obiectivului de investiții cu materiale calitative, care oferă garanția rezistenței în timp, şi cu o performanță energetică ridicată (acolo unde este cazul)”, se arată în Referatul de aprobare.

Potrivit documentului, modernizarea clădirii va presupune, printre altele, schimbarea rețelelor de distribuție și înlocuirea instalațiilor de încălzire; implementarea unui sistem de ventilație mecanică; retehnologizarea instalației electrice şi implementarea iluminatului cu LED; schimbarea tâmplăriilor și a acoperișului; reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă; dezvoltarea rețelei de distribuție apă caldă; reabilitarea rețelelor de canalizare și a grupurilor sanitare; schimbarea pardoselii sălilor, precum și termoizolarea pereților exteriori; instalarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile.

De asemenea, clădirea va fi dotată cu sistem de detectare şi de alarmă la incendii, dar și cu hidranți interiori.

Durata de realizare lucrărilor este de 12 luni, proiectul de investiție fiind finanțat cu peste 8,3 milioane de lei prin PNRR, componenta 5 – Valul renovării.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio