Ştiri locale

A fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor pentru primul drum eco-smart din judeţul Covasna

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi, în prima ședință ordinară a acestui an, indicatorii tehnico – economici și documentația de avizare pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean 114 Sânzieni – Lemnia, pe care autoritățile județene intenționează să îl transforme în primul drum eco-smart din judeţ.

Investiția, estimată la peste 148.1 milioane de lei (aproape 30 milioane de euro), ar urma să fie finanţată din fonduri europene, durata de realizare fiind estimată la 3 ani.

În luna noiembrie a anului trecut, vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István Barna, declara că  drumul va fi prevăzut cu piste pentru biciclete, va avea o staţie de încărcare pentru autovehicule electrice, dar și alte dispozitive tehnice care vor contribui la creşterea siguranţei circulaţiei, cum ar fi treceri de pietoni inteligente, sau senzori pentru temperatură și umiditate.

„Drumul Judeţean 114 care leagă Sânzieni de Lemnia va fi şi verde şi smart (…) Totul se bazează pe senzori. Ideea este să uşurăm treaba şoferilor şi să mărim siguranţa prin tehnologie”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna.

Drumul județean 114, în lungime de 19 kilometri, se desprinde din DN11 pe raza comunei Lemnia, traversează localitățile Mereni, Lutoasa, Estelnic, Valea Scurtă, Belani și Poian, și se termină la intersecția cu DN11A, pe raza comunei Sânzieni.

Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, declara la finalul anului trecut că tronsonul a fost ales pentru acest proiect deoarece leagă un număr mare de localităţi cu potenţial turistic.

Potrivit Referatului de aprobare, votat de consilierii județeni în cursul zilei de joi, investiția „constituie un pas spre dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Covasna și asigurarea continuității fluxului de trafic, atât de mărfuri, cât şi al autoturismelor”.

Lucrările vor cuprinde, printre altele, amenajarea intersecțiilor cu rețelele rutiere și căi ferate intersectate; modernizarea/reabilitarea lucrărilor de scurgere a apelor (poduri, podețe); amenajarea de piste pentru biciclete și stații de autobuz; implementarea unui sistem de monitorizare a traficului și control al greutăți autovehiculelor; implementarea unui sistem de iluminat smart, precum și amplasarea unor stații de încărcare pentru mașini electrice.

Valoarea totală a investiției este de 29.978.348 euro, costul mediu per kilometrul de drum realizat fiind estimat la 1.576.480 euro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio