A fost aprobată Documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare a internatului Liceului „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe
Consilierii locali au aprobat, joi, în ședința ordinară a lunii octombrie, Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) pentru reabilitarea clădirii internatului Liceului „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, construit în urmă cu mai bine de 40 de ani, precum și cheltuielile neeligibile, după ce anul trecut autoritățile locale au depus și câștigat un proiect în vederea finanțării investiției prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Clădirea din str. Kós Károly nr. 1 a fost construită în 1981, iar între timp s-a degradat. Potrivit autorităților locale, tâmplăriile exterioare sunt neeficiente energetic, uşile interioare şi exterioare sunt degradate, pereții exteriori ai clădirii necesită izolare termică, iar acoperișul trebuie la rândul lui reabilitat, fiind cel montat inițial. De asemenea, instalația electrică, cea termică, rețeaua de apă şi canalizare sunt învechite, pardoseala din camere și de pe coridoare este într-o stare de uzură avansată, grupurile sanitare sunt într-o avansată stare de degradare, iar casa scării şi scările exterioare necesită și ele reabilitare.
Valoarea totală a proiectului este de 27.688.016 lei, la care se adaugă cheltuielile neeligibile în cuantum de 17.814.351 lei, precum și valoarea TVA de 3.384.726 lei, acestea din urmă fiind suportate din bugetul local.
„În urma reabilitării termice şi a modernizării clădirii internatului, va creşte calitatea sistemului de învățământ și se va îmbunătăți infrastructura Liceului Teoretic Mikes Kelemen, prin oferirea de condiții adecvate desfăşurării procesului educativ”, se arată în Referatul de aprobare al proiectului.
Pe lângă consolidarea structurii clădirii și schimbarea totală a tâmplăriei existente, în cadrul lucrărilor se va realiza și retehnologizarea instalației electrice şi implementarea iluminatului cu LED, iar imobilul va fi refuncționalizat, urmând să fie amenajate camerele astfel încât fiecare să aibă grup sanitar propriu. Clădirea va fi echipată cu sistem de detectare şi alarmă la incendiu, dar și un sistem de producere a energiei din surse regenerabile, iar proiectul prevede și amenajarea unei stații de încărcare pentru vehiculele electrice, cu o putere de peste 22kW, cu două puncte de încărcare per stație.
Parterul şi etajul 3 al clădirii vor fi refunaționalizate, la nivelul etajelor 1 și 2 se va păstra funcțiunea principală de internat şcolar, iar fiecare nivel va avea amenajată o cameră pentru persoanele cu dizabilități, se mai arată în proiect.
„La parter se propune amenajarea unei zone tehnice pe latura nord-vestică a clădirii. Astfel, pe lângă centrala termică se propune amenajarea unui atelier de mentenanță, spălătoria instituției şi spălătoria destinată elevilor. Tot în această zonă se vor amplasa vestiarele şi grupurile sanitare destinate personalului. Pe latura sud-estică se vor păstra depozitele bibliotecii (…) Cabinetul medical cu izolator existent se păstrează în locul actual. Etajele 1 și 2 se vor reamenaja păstrând funcțiunea de internat. În locul camerelor mari și a grupurilor sanitare comune existente, se propun nuclee pentru dormitoarele elevilor. Fiecare nucleu va cuprinde hol de acces, două camere cu câte două paturi, o baie cu duș şi o cabină de wc separată. La fiecare nivel se va amenaja o cameră pentru persoane cu dizabilități, o cameră pentru pedagog supraveghetor şi un oficiu pentru mic dejun, fără sursă de foc. La nivelul etajului 3 se renunță la sălile de clasă și internatul se va extinde şi în acest spatiu”, se arată în Raportul de specialitate.
Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități, va fi amplasat un lift accesibil din holul principal al clădirii.
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni.
(Ioana Ardeleanu)