Ştiri locale

60 de persoane izolate la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe după ce un medic a fost confirmat cu coronavirus

UPDATE! ora 19:20

Conducerea Spitalului Judeţean a comunicat duminică seara următoarele: “Prin prezenta vă informăm asupra faptului că testele COVID19 al personalului aflat în carantină la secțiile obstetrică-ginecologie, neonatologie, bloc nașteri SUNT NEGATIVE!

__________________

Un număr de 60 persoane, dintre care 39 de pacienţi şi 21 de cadre medicale, sunt izolate în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe după ce unul dintre angajaţi a fost diagnosticat cu COVID-19, au anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii conducerii instituţiei.

Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a precizat că este vorba despre o femeie care urmează să nască, 8 paciente internate în secţia de Ginecologie, 13 mame şi 17 copii internaţi la secţia de Neonatologie, precum şi 21 de medici şi asistente care lucrează în aceste două secţii şi în sala de naşteri.

Acesta a mai menţionat că, imediat după confirmarea diagnosticului, au fost luate măsuri pentru stoparea internărilor în secţiile menţionate şi izolarea persoanelor care au intrat în contact direct sau indirect cu angajatul confirmat cu COVID-19.

„Sâmbătă seară, în jurul orei 21:00, ne-a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) despre pozitivarea unui rezultat de coronavirus al unui angajat de pe secţia de Ginecologie, motiv pentru care, începând cu ora 21:15 deja am luat decizia de transfer al pacienţilor, încă din Urgenţă, către spitalul suport de la Târgu Secuiesc, care a fost desemnat să susţină în această perioadă activitatea non-corona a spitalelor, adică de la ora respectivă nu a intrat în spital nimeni cu această patologie. Pacienţii care erau internaţi şi care sunt şi în momentul de faţă, e vorba de o doamnă care urmează să nască, 8 paciente la secţia de Ginecologie, 13 mămici şi 17 copii la neonatologie, plus 21 de asistente şi medici, sunt izolaţi în secţiile respective şi sunt sub supraveghere medicală. Deci, pentru pacienţi supravegherea medicală nu a încetat”, a declarat Andras Nagy Robert.

El a mai adăugat că, în cursul dimineţii de duminică, a demarat şi o anchetă epidemiologică pentru a identifica, pe cât posibil, toate persoanele care ar fi putut contacta virusul în aceste împrejurări şi, totodată, a început decontaminarea spitalului.

Managerul instituţiei a mai menţionat că angajatul diagnosticat cu COVID-19 a acordat consultaţii medicale în perioada 8-18 martie.

Acesta a mai menţionat că încă nu s-a stabilit dacă angajatul în cauză a contactat virusul în Austria, unde a fost în concediu, sau după ce a revenit în ţară.

De asemenea, a mai spus că după întoarcerea din străinătate nu a fost necesar să intre în izolare, deoarece la vremea respectivă Austria era „ţară verde”.

„Nu ştiu câte persoane ar putea să fi fost expuse. Probabil sute, e greu de zis. Norocul este că în toată această perioadă de când s-a reîntors din străinătate angajatul a purtat mască şi mănuşi tot timpul şi din acest punct de vedere cred că nu va avea o amploare atât de mare cât ar fi putut avea dacă nu erau aceste măsuri de protecţie. Nu este exclusă nici varianta să nu fi adus virusul din străinătate, ci să-l fi contactat de aici”, a mai spus managerul spitalului.

Autorităţile au făcut apel la cetăţenii care au fost în contact cu personal medical sau pacienţi ai secţiilor menţionate să se autoizoleze şi să anunţe Direcţia de Sănătate Publică sau Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Atragem atenţia celor care în ultima perioadă au intrat în contact cu angajaţii secţiilor amintite să se autoizoleze, împreună cu familia la domiciliu 14 zile şi să apeleze următoarele numerele de telefon puse la dispoziţie de autorităţi: DSP Covasna: 0757-354 074, 0749-038 675, 0751-297 992, 0751-041 426 sau ISU Covasna: 0755-740 427”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Covasna.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio