60 de candidați pe cele 24 de posturi de asistent scoase la concurs de Spitalul Județean Sfântu Gheorghe
Spitalul Județean Sfântu Gheorghe a organizat, marți, examenul pentru ocuparea celor 24 de posturi de asistent medical cu normă întreagă, aprobate de Ministerul Sănătății în urma unui memoriu depus de conducerea unității medicale la începutul acestui an. Potrivit reprezentanților spitalului, 60 de persoane s-au înscris pentru a ocupa unul dintre posturile vacante.
Alte 28 de posturi de medici urmează să fie, de asemenea, ocupate prin concurs. În luna martie, într-un interviu la We Radio, managerul spitalului a declarat că instituția pe care o conduce „s-a aflat întotdeauna într-un impas” în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante, având constant deficit de personal.
„Anul trecut, nici noi, dar nici alte spitale mari și mici, nu am prins lotul de câteva mii de posturi deblocate, dar anul acesta așa am început: am făcut un memoriu separat prin care am cerut deblocare și am primit răspunsul că s-au deblocat 28 de posturi de medici și 23 de posturi de asistenți medicali doar pentru spitalul nostru. Spitalul acesta întotdeauna a fost într-o situație ciudată, întotdeauna măsurile ne-au prins prost, adică au plecat mai mulți, nu am putut organiza, iar anul trecut când s-au blocat posturile chiar eram în faza de a anunța angajările. S-au blocat și nu am mai putut angaja, și tragem după noi o cocoașă care se numește deficit de personal”, spunea András-Nagy Róbert în interviul acordat în luna martie.
Amintim că, spre exemplu, activitatea secţiei de Neurologie a fost reorganizată după ce cinci din cei nouă medici de specialitate au ales să demisioneze anul trecut şi să lucreze în mediul privat. Astfel, de la 1 iulie 2023, o parte dintre urgenţe au fost transferate la spitalele din Braşov, iar cei patru medici neurologi rămași au fost nevoiți să asigure atât activitatea din cadrul secţiei, cât şi gărzile, consultațiile din policlinică şi cele interdisciplinare.
András-Nagy Róbert a mai precizat că unitatea medicală va avea nevoie de personal suplimentar și datorită extinderii Urgențelor.
Angajările în sănătate au fost blocate anul trecut, pe 18 mai, odată cu adoptarea Ordonanței austerității, aceasta fiind una dintre nemulțumirile sindicatelor, care au ieșit în stradă la jumătatea lunii iunie 2023. În aceeași lună, Guvernul a adoptat un memorandum pentru deblocarea organizării concursurilor, respectiv pentru ocuparea a aproape 4.000 de posturi vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, mai multe unități medicale din țară, printre care și Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, au rămas pe dinafară.
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de medici, cu 304,7 medici la 100.000 de locuitori. Grecia este în fruntea clasamentului cu 610,4 doctori la 100.000 de locuitori.
(Ioana Ardeleanu)