Ştiri locale

47 de școli covăsnene, cu risc ridicat de abandon în rândul elevilor, pot accesa granturi de până la 200.000 de euro

Au început preînscrierile pentru unitățile de învățământ care au elevi cu risc ridicat de abandon școlar, la nivel național putând să beneficieze de granturi de până la 200.000 de euro circa 2.500 din cele 3.235 de școli gimnaziale de stat cu risc mediu și crescut.

Programul vizează implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație prin acordarea de granturi în două runde, unităților de învățământ identificate prin proiectul „Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru a crește participarea școlară”.

Publicitate

Conform listei publicate de Ministerul Educației (AICI)în județul Covasna au fost declarate eligibile 47 de școli în care învață 5.861 de elevi de clase primare și gimnaziu. Dintre acestea, 28 au prioritate ridicată, iar restul de 19 au prioritate medie pentru a accesa granturi pentru programe remediale, de after school sau pentru formarea cadrelor didactice, respectiv pentru diferite investiții.

Dintre cele cu prioritate ridicată, 21 sunt în mediul rural, iar dintre cele cu prioritate medie, 15 sunt în mediul rural.

Fiecare grant va avea o valoare de maximum 200.000 euro, în funcție de numărul de elevi înscriși și gradul de marginalizare a localității, iar programul a fi implementat pe o durată de 3 ani.

Programul funcționează pe principiul „primul venit, primul servit”, în primul lot urmând să primească finanțare 250 de școli din țară. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până la finalul lunii martie a acestui an, primele 750 de unități de învățământ din țară vor beneficia de finanțare. Potrivit acestuia, în cadrul programului se vor putea acorda și forme de sprijin material, materiale sportive, echipamente IT, și alte lucruri care le lipsesc în prezent elevilor din mediul rural, și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala.

Potrivit Ministerului Educației, România și-a propus pentru anul 2020 atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon școlar, pe care din păcate nu l-a atins, rata de părăsire a școlii în 2020 fiind de 15,6%.

La nivel național, programul va beneficia de o finanțare de 543 de milioane de euro, fiind o componentă nerambursabilă din PNRR.

Directorii unităților de învățământ mai pot face preînscrieri până în data de 17 ianuarie, AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio