Ştiri locale

45 de firme și 100 de elevi din Sfântu Gheorghe, înscriși la Bursa mediului de practică a CCI Covasna

Cererea și oferta își dau întâlnire la Sfântu Gheorghe, prin intermediul unei burse de angajare în domeniile auto, mecanică și electrotehnică, organizată de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna în cadrul proiectului „Crearea mediului de practică pentru elevii din învățământul profesional”.

100 de elevi ai școlilor profesionale din municipiu și 45 de firme s-au înscris pe platforma invatameseria.ro, pentru a participa la evenimentul care va avea loc în perioada 7-9 iulie, începând cu ora 09:00, în strada Muncitorilor nr. 2 din Sfântu Gheorghe.

Bursa a fost pregătită până la cel mai mic detaliu. Kristó Kinga, una dintre organizatoare ne-a declarat că fiecărui domeniu i-a fost alocată o zi separată, în care participanții să aibă întâlniri față în față, iar pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus au fost luate măsuri suplimentare de protecție, printre acestea și limitarea numărului participanților la cel mult 20, dar și triajul epidemiologic la intrare. În plus, la nevoie, organizatorii le vor acorda participanților măști de protecție.

„Am împărțit evenimentul, dată fiind situația în care ne aflăm, nu putem organiza un eveniment mare într-o singură zi, trebuie să restricționăm numărul de participanți. Prima zi am împărți-o în trei: deschiderea oficială va fi separat, apoi o parte de întâlniri, după care facem o pauză și apoi încă o parte de întâlniri. Așa ne-am gândit și pentru zilele următoare, cu câte o parte de întâlniri la care participă cel mult 20 de persoane (…) De aceea am avut nevoie de platforma online, să putem avea măcar siguranța că vine doar cine are nevoie. Oricum, nu putem permite să stea multă lume, cot la cot, în perioada asta (…) Înscrierile s-au încheiat în data de 1 iulie, deci nu se mai poate înscrie nimeni și este un eveniment cu atât mai înschis din cauza coronavirusului. Noi am fi deschiși să participe și mai multe persoane dar nu se poate, trebuie să fim foarte prudenți. Am luat măsuri speciale, vom face triaj epidemiologic, avem pregătiți dezinfectanți, cred că am depus de 3 ori mai mult efort în organizare din cauza pandemiei. Deci, intrarea la eveniment va fi restricționată, facem filtru la intrare, se va măsura temperatura (…) iar cine nu vine cu mască, primește de la noi mască sterilă cu care să intre”, ne-a explicat Kristó Kinga.

20.000 de lei alocați pentru organizarea evenimentului

Organizatorii spun că scopul Bursei de angajare este de a le oferi absolvenților participanți în proiect șansa de a-și găsi un loc de muncă, dar și de a sprijini agenții economici locali să își desfășoare activitatea, prin încadrarea personalului necesar.  

Bugetul a fost stabilit înaintea declanșării pandemiei, la începutul anului, iar costurile cu organizarea evenimentului în condiții speciale, dar și nesiguranța dată de faptul că în orice moment autoritățile ar fi putut impune restricții și mai severe, aproape că au dus la anularea Bursei.

„Bugetul a fost deja stabilit înaintea pandemiei, în luna ianuarie, pentru condiții normale, deci rămânem, să zic, la limită (…) De o săptămână lucrăm la organizare. Evenimentul este organizat de Camera de Comerț și a fost alocată suma de 20.000 lei. Avem și un contract cu o firmă specializată pe organizare de evenimente, dar și echipa care se ocupă deja de 2 ani de zile de proiectul Învață Meseria. Am fost în dubii, dacă să organizăm sau nu, dar am zis că dacă nu organizăm copiii aceștia nu vor avea nicio șansă să găsească un loc de muncă mai ales în contextul ăsta (…) Sunt foarte curioși, și sperăm că și firmele vor lua în serios treaba aceasta, pentru că e în interesul fiecăruia”, ne-a mai spus Kristó Kinga.

În urmă cu două săptămâni, într-o conferință de presă, președintele CCI Covasna, Edler András a declarat că proiectul a fost implementat întrucât s-a constatat că învățământul profesional nu poate ține pasul cu schimbările pieței forței de muncă, iar nicio afacere nu poate funcționa fără profesioniști.

”Nu vedem un zugrav, electrician, sau tinichigiu auto care să nu poată găsi un loc de muncă, în schimb, printre cei care termină o facultate sunt foarte mulți care își caută un loc de muncă. În județ avem școli profesionale foarte bine dotate, ca atare merită să ne îndreptăm în această direcție” a spus Edler András.

Evenimentele vor putea fi urmărite live, în zilele de 7, 8 și 9 iulie, începând cu ora 09:00, pe pagine de Facebook „Crearea mediului de practică pt. elevii din învățământul profesional”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio