Ştiri locale

400 de persoane au ajuns la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe în weekendul de Crăciun

Weekendul de Crăciun a fost unul aglomerat pentru personalul medical al Spitalului Județean Sfântu Gheorghe. 400 de pacienți s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe cu diferite afecțiuni, majoritatea respiratorii. Cinci pacienți au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost victime ale unor agresiuni, iar alți cinci pe fondul consumului excesiv de alcool.

„Sărbătorile nu sunt întotdeauna fericite. Din păcate, și în acest an activitatea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” a fost una intensă, din cauza numărului mare de pacienți. În perioada 24-27 decembrie, în atenția colegilor noștri au ajuns 400 de pacienți cu diferite urgențe medicale, dintre care 150 de copii. Dintre aceștia, 32 de adulți și 15 copii prezentau afecțiuni respiratorii, dar nu au necesitat internare. Tot în această perioadă, 5 pacienți s-au prezentat la Urgență în stare de ebrietate, iar alți 5 au necesitat îngrijiri medicale în urma unor agresiuni”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean, într-o postare pe Facebook.

Publicitate

Ambulanța Covasna solicitată la peste 260 de cazuri  

Solicitări multe au fost și la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna. Managerul instituţiei, Cristian Cimpoi, ne-a precizat că cele mai multe apeluri au fost făcute vineri, în data de 23 decembrie, când numărul pacienților care au necesitat ajutor medical s-a apropiat de cel din perioada pandemiei. Peste jumătate dintre apeluri au fost înregistrate la stația centrală Sfântu Gheorghe.

„Au fost destul de multe solicitări, un număr destul de crescut în zilele de 23 și 26 decembrie,   iar în Ajun și în prima zi de Crăciun au fost solicitări, dar într-un număr un pic mai mic. Una peste alta, se simte o creștere a numărului de cazuri în perioada aceasta. Vineri am avut un număr de 87 de solicitări, atât ziua, cât și noaptea, deci în 24 de ore, peste 50% fiind adresate stației centrale din Sfântu Gheorghe. În datele de 24 și 25 decembrie am avut 52, respectiv 57 de solicitări, iar în data de 26 decembrie am avut 67 de solicitări, dintre care, la fel, peste jumătate au fost adresate stației centrale din Sfântu Gheorghe. Este cel mai mare bazin ca număr de locuitori și este normal, oarecum”, ne-a explicat managerul SAJ Covasna.

Acesta a mai precizat că nu neapărat toxiinfecțiile sau problemele digestive provocate de consumul excesiv de alimente și alcool au fost cele care i-au determinat pe pacienți să ceară ajutor medical de specialitate.

„Nu au fost neapărat pe fondul exceselor, pentru că sunt foarte multe cazuri de viroze și gripe, inclusiv secțiile de Pediatrie erau destul de solicitate în perioada aceasta. În perioada Covid am avut chiar și 100 de solicitări, iar acum ne-am apropiat cu cele 87 de solicitări din data de 23 decembrie (…) Noi suntem pregătiți, tot timpul am avut echipaje, nu au fost probleme. Alături de colegii de la SMURD am fost prezenți și am acoperit foarte bine atât în perioada sărbătorilor, cât și în zilele normale”, ne-a mai spus Cristian Cimpoi.

Aproape 50 de intervenții SMURD

Și echipajele SMURD ale ISU Covasna și-au petrecut weekendul de Crăciun pe teren, fiind solicitate să intervină pentru acordarea primului ajutor în 47 de cazuri, majoritatea pacienților având diferite traumatisme. Din totalul intervențiilor, 15 au fost la Sfântu Gheorghe.

„În perioada 23-26 decembrie am avut 47 de intervenții SMURD, (…) în mare parte fiind vorba despre traumatisme și agresiuni. ”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Mirela-Roxana Timaru.

Potrivit acesteia, în data de 23 decembrie, echipajele SMURD au fost solicitate să intervină la 16 cazuri, dintre care 4 la Sfântu Gheorghe, iar în Ajun, salvatorii covăsneni au avut în total 11 intervenții, dintre care două la Sfântu Gheorghe.

Nici prima și a doua zi de Crăciun nu au fost cu mult mai liniștite, echipajele SMURD fiind solicitate la 9, respectiv 11 intervenții, dintre care 3 la Sfântu Gheorghe în data de 25 decembrie, și 6 în data de 26 decembrie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio