Ştiri locale

3 milioane de euro din banii de sponsorizare ai firmelor covăsnene s-au pierdut anul trecut

Firmele din județul Covasna au pierdut anul trecut 3 milioane de euro, bani de sponsorizări care au intrat în vistieria statului român, deși puteau fi redirecționați către sfera civilă, la ONG-uri sau biserici, potrivit deputatului Miklós Zoltán (UDMR).

Parlamentarul covăsnean a readus în discuție subiectul în cadrul Galei Topul Firmelor, organizată de Camera de Comerț și Industrie Covasna în data de 29 septembrie, subliniind faptul că societățile premiate în cadrul evenimentului plătesc impozite semnificative, mențin și creează locuri de muncă.

Publicitate

Acesta a îndemnat din nou administratorii de firme și persoanele fizice ca până în data de 25 decembrie să redirecționeze cei 20% din impozitul pe profit către un ONG sau o asociație, astfel încât banii să nu se piardă. În ultimii ani, s-au pierdut sume importante, care puteau fi cheltuite pe programe pentru comunitate, dezvoltate de diferite asociații și fundații.

„Am sărbătorit excelența la Topul Firmelor din Județul Covasna! În discursul meu, am subliniat faptul că societățile premiate plătesc impozite semnificative, mențin și creează locuri de muncă. Am cerut antreprenorilor participanți să aibă grijă unii de ceilalți, dar și de societatea civilă! Am atras atenția participanților că recent a fost pusă în practică inițiativa mea legislativă care permite redirecționarea fondurilor de sponsorizare neutilizate către organizațiile nonprofit. În județul Covasna, doar anul trecut au intrat în vistieria statului 3 milioane de euro din banii de sponsorizare nefolosiți, iar acum firmele au posibilitatea de a-i redirecționa către ONG-uri sau biserici, completând Formularul 177 până pe 25 decembrie. Profitați de această oportunitate”, a transmis deputatul Miklós Zoltán.

Legea pentru eficientizarea sprijinirii organizaţiilor nonguvernamentale, inițiată de deputatul covăsnean, a intrat în vigoare şi se aplică începând din luna septembrie. Proiectul de lege elaborat de UDMR a fost adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut. Între timp, Ministerul Finanțelor a elaborat metodologia de aplicare, iar conducerea ANAF a emis luna trecută Ordinul de aprobare a formularului de implementare, astfel că de acum înainte toate persoanele juridice din România pot redirecţiona 20% din impozitul anual pe profit pentru susţinerea fundaţiilor şi asociaţiilor.

Recent, parlamentarul a declarat că în România există circa 120.000 de asociații și fundații, ceea ce ar însemna că, teoretic, fiecare dintre acestea ar putea beneficia de un sprijin de circa 16-17.000 de lei anual. În iunie anul trecut, acesta afirma că numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin din partea administraţiilor locale, existenţa lor depinzând de finanţarea locală, însă dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat ar fi redirecţionat către organizaţiile nonguvernamentale, atunci s-ar crea posibilitatea ca și autorităţile locale să îşi poată reduce din cheltuieli.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio