Ştiri

28% dintre gravidele din România consumă alcool, iar bebelușii se nasc în sevraj. Medic: Efectele sunt brutale

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește frecvența consumului de alcool în rândul adulților, iar aproximativ 35% dintre adulți au depășit măcar o dată pe lună limita de consum intens de alcool, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2023, analizate de jurnaliștii adevarul.ro. Copiii preiau din comportamentul adulților și ajung și ei să consume alcool în cantități uriașe. Astfel, minori chiar și de 11 ani ajung la spital în comă alcoolică.

Pe de altă parte, conform statisticilor, 28% dintre femeile însărcinate din România consumă alcool în cele nouă luni de sarcină, iar incidența copiilor cu sevraj alcoolic la naștere este de două ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.

Bărbații consumă săptămânal 15 băuturi, în timp ce femeile ajung la opt băuturi pe săptămână. Zonele în care românii consumă alcool în exces sunt Moldova și Oltenia. Și mai îngrijorător este că tot mai mulți copii și adolescenți consumă băuturi alcoolice în exces. În România, conform statisticilor UNICEF analizate de jurnaliștii adevarul.ro, 42% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au consumat cel puțin o dată băuturi alcoolice.

Medic: De multe ori, efectele alcoolului asupra fătului nu mai pot fi recuperate

Radu Țincu, medic toxicolog, a explicat la Digi24 că riscul consumului de alcool de la vârste atât de mici constă în perturbarea dezvoltării sistemului nervos central, tulburări de atenție, de gândire, memorie. Cei care consumă alcool din adolescență, vor avea rezultate școlare mai slabe, și există riscul de abandon școlar.

Bebelușii care se nasc în sevraj alcoolic din cauza mamei care consumă alcool în timpul sarcinii dezvoltă un sindrom alcoolic fetal, dezvoltarea creierului nu se realizează corespunzător și vor avea o greutate mai mică la naștere. De cele mai multe ori, efectele alcoolului asupra fătului nu mai pot fi recuperate.

Tinerii care consumă alcool au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă, susţin specialiştii Institutului Național de Sănătate Publică într-un comunicat. Aceștia recomandă ca femeile însărcinate sau care plănuiesc să rămână însărcinate să evite în totalitate  consumul de alcool.

Potrivit studiului Youth Risk Behavior Surveillance System, desfăşurat în anul 2022 prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puţin în una-două zile, în ultimele 30 de zile, iar mai mult de două treimi din liceenii din România (15-18 ani) au declarat că au consumat alcool.  

(Digi24.ro)

Publicitate
banner we radio