Ştiri locale

270 de păsări salvate în acest an de Asociația „Rara Avis”

De mai bine de două decenii, membrii Asociației „Rara Avis” sunt „îngerii păzitori” ai păsărilor rănite, în grija adăpostului din Sfântu Gheorghe ajungând zeci și chiar sute de înaripate, care sunt tratate cu multă dragoste și pricepere până la recuperare, când își pot relua zborul și se pot întoarce în siguranță în natură, acolo unde le este locul.

Numai în acest an, Asociația a salvat 270 de păsări, dintre care 155 de păsări mari, cum ar fi: șorecar, vânturel, bufniță, barză, stârc, cristei de baltă, găinușă de baltă, lișiță, rață, cormorani, sau buhai de baltă; respectiv 115 păsări mici din specii precum: vrabie, rândunică, scatiu, florinte, graur, sfrâncioc, porumbei, sticlete, prigorie, prundăraș, pițigoi, pănțăruș, presură sură, sau ciocănitoare.

Publicitate

„Cea mai mare satisfacție, pe lângă salvarea păsărilor, este că locuitorii județului Covasna nu rămân indiferenți atunci când găsesc păsări rănite sau orfane. În plus, locuitorii din Brașov și din județul Harghita apelează deja la ajutorul asociației”, a spus Kelemen László, președintele Aociației „Rara Avis”.

Asociația a fost înființată în decembrie 2001, iar de-a lungul timpului, în grija membrilor ei au mai ajuns, printre altele, cinteze, șoimi, ulii, dar în special berze. În urmă cu câțiva ani, membrii „Rara Avis” au salvat o barză prin montarea unui cioc artificial, realizat dintr-un aliaj de metale și fixat cu șuruburi ortopedice, după ce pliscul păsării a fost rupt pe jumătate.

Consiliul Județean Covasna sprijină de mai mulți ani activitatea asociației. De pildă, în acest an a fost alocată o finanțare de 4.000 de lei pentru îngrijirea și reabilitarea păsărilor sălbatice, rănite în județul Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio