Ştiri locale

25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor

Prevenirea violenței în familie constituie o prioritate permanentă pentru polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, protejarea vieții și integrității corporale a persoanelor regăsindu-se între principalele atribuții care intră în competența poliției.

Ziua de 25 noiembrie marchează, în fiecare an, la nivel internațional, „Ziua pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor”. Astfel, întrucât în general, victimele violenței în familie sunt cu precădere persoanele de sex feminin, polițiștii covăsneni aduc în atenție care sunt recomandările de care trebuie să ținem cont și care sunt soluțiile pe care victimele violenței domestice le au la îndemână în astfel de situații.

Ce înseamnă violența în familie? Violența în familie reprezintă orice tip de agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de un membru al familiei, împotriva altui membru al familiei. Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri. Violența în cuplu nu apare din cauza stresului de la serviciu și nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie și nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului. Violența nu poate fi motivată de comportamentul victimei, agresorul fiind unicul vinovat de abuz.

Ce facem atunci când izbucnește un episod cu violență? Dacă o ceartă sau o discuție mai aprinsă începe să escaladeze și realizați că sunteți în pericol, sunați imediat la 112, iar dacă nu puteți părăsi locuința, încercați să vă izolați într-o cameră și să sunați pentru a cere ajutor. Dacă nu ați reușit să scăpați de agresor, țipați și cereți ajutor astfel încât vecinii să vă poată auzi și cereți-le să sune la 112.

După producerea agresiunii, pentru siguranța dumneavoastră, părăsiți domiciliul dacă agresorul mai este încă în casă ori bănuiți că se va întoarce. Așteptați afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția, iar în cazul în care aveți răni nu ezitați să mergeți la spital pentru un consult medical; leziunile interne se pot agrava dacă nu sunt tratate și vă puteți pune viața în pericol.

Cereți un ordin de protecție

În conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei, poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție”.

Prin acest ordin de protecție se dispun, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligațiile sau interdicțiile indicate expres de lege, cum ar fi evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate și chiar interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima.

Unde ne adresăm pentru a cere emiterea unui ordin de protecție?

Cererea se depune la judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază victima sau unde are stabilită reședința. Ordinul se emite în maxim 72 de ore de la momentul înregistrării cererii, care poate fi depusă de victimă sau de către reprezentantul legal al acesteia.

Atunci când polițiștii sunt sesizați cu privire la un caz de violență intrafamilială, victima este consiliată cu privire la cum să reacționeze în asemenea situații și este informată cu privire la ONG-urile și instituțiile de la care poate primi ajutor. De pildă, poate fi solicitat ajutor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru consiliere psihologică.

Ce mai trebuie să știți dacă ați obținut un ordin de protecție:

  • Sunați la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul de protecție;
  • Dacă ați rămas în domiciliul unde ați locuit împreună, schimbați încuietorile și nu-i permiteți agresorului, sub niciun motiv, să intre în casă;
  • Informați-i pe cunoscuți și vecini în legătură cu ordinul de protecție și rugați-i să sune la poliție dacă văd că sunteți urmărită sau agresată. Depuneți copii după ordinul de protecție la administratorul blocului unde locuiți, la școala sau grădinița unde învață copiii și la locul de muncă.
  • Purtați asupra dumneavoastră o copie a ordinului de protecție, ca să îl arătați, la nevoie.

Statistici:

În primele 10 luni ale acestui an, la nivelul județului Covasna au fost sesizate 126 de cazuri de lovire sau alte violențe săvârșite asupra unui membru de familie, înregistrându-se o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu circa 16%. Au fost înregistrate două infracțiuni de mare violență, respectiv omor. Faptele au fost comise în proporție de 95% la domiciliu.

În ceea ce privește victimele faptelor de violență în familie, statisticile ne relevă că 71% dintre acestea au fost femei, iar agresorii sunt în procent de 96% bărbați. În 35,4% din situații agresorul se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul comiterii faptelor.

Relevant este, totodată, faptul că, din perspectiva relației victimă-autor, în 80% din situații agresiunile au fost comise între soți, foști soți ori concubini. De aici rezultă și importanța adoptării unor măsuri de protecție de către cei care observă semne ce indică un comportament violent din partea partenerului de viață ori al membrilor de familie (părinți, copii).

La începutul anului 2018, la nivelul județului Covasna erau active 14 ordine de protecție, iar în primele 10 luni au fost emise alte 28. În perioada menționată au fost soluționate 30 astfel de ordine de protecție, majoritatea prin expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor de protecție.

Compartimentul Relații Publice

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

banner we radio