Ştiri locale

21 Iunie – Ziua Europeană a Prevenirii Furturilor din Locuințe

Ziua Europeană a prevenirii furturilor din locuințe este o inițiativă lansată in anul 2019 de către Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității (EUCPN) și își propune să crească gradul de informare al cetățenilor cu privire la modalitățile de protecție împotriva acestui tip de infracțiuni.

Anul acesta evenimentul are loc astăzi, 21 iunie 2022, zi în care polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul structurilor de ordine publică de la unitățile de poliție din județul Covasna vor desfășura o serie de activități preventive, oferind cetățenilor informații referitoare la factorii favorizanți, modurile de operare cel mai frecvent utilizate precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

Publicitate

Polițiștii vor desfășura o activitate preventivă intitulată ,,Caravana prevenirii furturilor din locuințe” în localitățile Ghelința, Brețcu, Sânzieni, Lemnia, Ojdula și Cernat, oferind consiliere și distribuind materiale informative cetățenilor din aceste localități.

Adoptând măsuri minime de siguranță, putem reduce semnificativ riscul producerii unor astfel de fapte, motiv pentru care recomandăm:

  • Nu permiteți accesul în locuință celor care vin să prezinte diverse „promoții”, în scop caritabil sau să culeagă date pentru sondaje de opinie!
  • Nu lăsați să intre în casă pretinși reprezentanți ai instituțiilor care oferă servicii publice (deratizare, revizie instalații electrice, termice sau de gaz etc.), decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțiți de administratorul imobilului!
  • Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face dovada acestor calități!
  • Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat!
  • Nu faceți cunoscută plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Discutați aceste aspecte doar cu cei în care aveți încredere, care pot veni să ridice corespondența și să lase impresia de casă locuită!
  • Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare!
  • Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru servicii de menaj sau efectuarea unor reparații apelați la firme autorizate!
  • Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeți încuietori prevăzute cu chei care nu pot fi multiplicate ușor!

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio