Ştiri locale

20 de persoane au ajuns la Urgența Spitalului Județean Sfântu Gheorghe din cauza caniculei

În ultimele două săptămâni, 20 de persoane au fost preluate cu ambulanța și duse la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe după ce au leșinat din cauza temperaturilor ridicate, unul dintre pacienți fiind găsit căzut pe stradă.

Majoritatea pacienților prezentau stări post lipotimie, anemie și chiar stare post AVC. Cel mai tânăr avea 14 ani, iar cel mai vârstnic, 85 de ani.

Publicitate

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00, să consume cât mai multe lichide, de preferinţă necarbogazoase şi non-alcoolice, și să reducă activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie.

„Vă rugăm să aveți grijă de sănătatea voastră și a persoanelor dragi vouă! În ultimele două săptămâni, 20 de persoane au ajuns în atenția colegilor noștri, fiind aduse la Urgență după ce au leșinat din cauza temperaturilor ridicate, o persoană fiind găsită căzută pe stradă. Cele mai expuse la efectele caniculei sunt persoanele vârstnice, dar și cele care suferă de diferite afecțiuni medicale, în special respiratorii sau cardiace”, transmit reprezentanții spitalului.

În ultimele zile, județul Covasna s-a aflat sub avertizări Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. La Sfântu Gheorghe, autoritățile locale au montat săptămâna trecută instalații cu vapori de apă în Piața Libertății din municipiu, pentru ca oamenii să se poată răcori la nevoie, iar Primăria Târgu Secuiesc a transmis, marți, că astfel de instalații pot fi găsite la intersecția străzii Petőfi Sándor, precum și în parcul W. Wegener.

„Pentru a tolera și a atenua canicula am amenajat instalații de vapori în centru, la intersecția cu strada Petőfi Sándor și în parcul W. Wegener. Dacă nu suportați căldura, vizitați poarta cu vapori!”, au transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc.

Cum ajutăm o persoană căreia i s-a făcut rău pe stradă?

În cazul în care observați că unei persoane i s-a făcut rău pe stradă, este recomandat să o mutați într-un spațiu mai răcoros, ferit de bătaia directă a razelor soarelui. Asigurați-vă că persoana consumă o cantitate suficientă de apă, iar dacă starea i se înrăutățește și devine inconștientă (leșină), sunați la 112. Până la sosirea echipajului de salvare, trebuie să vă asigurați că sângele victimei circulă ușor spre organele vitale: creier și inimă. Puteți face acest lucru întinzând persoana pe spate și ridicându-i picioarele la aproximativ 30 cm deasupra solului.

DSP Covasna, recomandări pentru populație în perioadele de caniculă

Pentru a veni în sprijinul populației, și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a emis o serie de recomandări care pot reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate (AICI).

„În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic a 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoarea carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, transmit reprezentanții DSP Covasna.

Persoanele care au în familie vârstnici, copii sau persoane cu dizabilități, trebuie să le acorde acestora atenție suplimentară, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. În cazul persoanelor vârstnice și a celor care au afecțiuni cronice, medicii recomandă crearea unui mediu care să nu le suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, iar hidratarea corespunzătoare, o dietă bogată în vitamine și respectarea indicațiilor medicilor specialiști sunt esențiale.

Recomandări sunt și în cazul copiilor care se află în tabere pe perioada verii. DSP Covasna atrage atenția că este necesară asigurarea unor condiții corespunzătoare de cazare, alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar copiii trebuie să fie supravegheați permanent.

Locul de joacă trebuie amplasat la umbră, și chiar și în afara orelor de caniculă cei mici trebuie să aibă capul protejat. Scăldatul, acolo unde este cazul, trebuie să se facă doar sub atenta supraveghere a însoțitorului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio