18 copii din județul Covasna, dispăruți de acasă în acest an. Mecanismul „Alertă răpire copil” nu a fost activat niciodată de la implementare
Mii de copii din România dispar de acasă în fiecare an, iar unii nu mai sunt găsiți niciodată. În cele mai multe cazuri disparițiile sunt voluntare, însă există și situații în care copiii ajung să fie răpiți. Cel mai recent este cazul celor două surori de 10 și 12 ani din localitatea brașoveană Vama Buzăului, găsite în județul Prahova, după ce au fost răpite de un prieten al concubinului mamei lor. Pentru a le găsi, oamenii legii au declanșat mecanismul „Alertă răpire copil”.
Nu la fel s-a întâmplat în urmă cu 3 ani, spre exemplu, în cazul Caracal, când autoritățile nu au activat acest sistem și au fost încălcate o serie de proceduri care ar fi putut duce la salvarea celor două adolescente răpite. Mecanismul a fost lansat în 2011, cu o finanțare europeană de 236.000 de euro, dar până recent nu a fost folosit.
În județul Covasna, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), în cei peste 10 ani de la implementare sistemul nu a fost declanșat niciodată.
Într-un răspuns la solicitarea We Radio, IPJ Covasna a transmis că în ultimul an, la nivelul județului nu au fost înregistrate sesizări referitoare la răpirea unor copii. În schimb, 18 minori au plecat în mod voluntar de acasă, de la începutul acestui an, numărul fiind în scădere față de anul trecut.
„În cursul anului 2022, la nivelul unității noastre s-a sesizat plecarea, în mod voluntar de la domiciliu, a unui număr de 18 minori, iar în cursul anului 2021 s-au sesizat 35 de astfel de cazuri, toate fiind confirmate. În ultimul an, la nivelul unității noastre nu a fost depuse sesizări referitoare la răpirea unor copii sau persoane majore. De la data implementării sistemului Alertă răpire copil, acest mecanism nu s-a declanșat niciodată la nivelul IPJ Covasna”, se arată în răspunsul reprezentanților IPJ Covasna.
Mecanismul „Alertă răpire copil” a beneficiat de o finanțare de 236.000 de euro, iar Inspectoratul General al Poliției Române a contribuit cu 53.828 de euro. Alți 6.000 de euro au venit din partea FOCUS (Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual).
9 pagini cu copii dispăruți pe site-ul Poliției Române
Anual, în România sunt înregistrate circa 6.000 de sesizări privind disparițiile unor minori, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre copii care fug de acasă din cauza abuzurilor la care sunt supuși. Majoritatea sesizărilor sunt soluționate în primele zile de la dispariție.
Pe site-ul Poliției Române, la secțiunea „copii dispăruți”, sunt în acest moment 9 pagini cu un total de 83 de alerte active, unele vechi chiar și de 25 de ani, dar niciuna din județul Covasna.
În schimb, la secțiunea „persoane dispărute”, figurează ca active 5 alerte pentru găsirea unor adulți dispăruți de la domiciliu, fiind vorba despre două femei și trei bărbați din localitățile Sfântu Gheorghe, Aita Mare și Boroșneu Mare. Cea mai veche alertă activă este din anul 2003, iar cea mai recentă datează din 19 septembrie 2022, fiind vorba despre un bărbat de 47 de ani din Boroșneu Mare, pe care fiul său l-a dat dispărut după ce bărbatul a plecat voluntar de acasă cu o lună înainte.
(Ioana Ardeleanu)