Ştiri locale

170 de câini înghesuiţi pe 145 de locuri la Adăpostul de la Câmpul Frumos. Iubitorii de animale îi pot salva prin adopție

Capacitatea Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos este din nou depășită, cei 170 de patrupezi ridicați de pe domeniul public fiind forțați să împartă 145 de locuri. Și cum problema maidanezilor e departe de a fi rezolvată, angajații Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân caută constant soluții pentru a le face loc patrupezilor care umblă liberi pe străzile din municipiu.

O parte dintre aceste animale sunt în captivitate de câțiva ani, timp în care au sperat să fie luate acasă de familii iubitoare, alături de care să își trăiască fericite ultimii ani din viață. Din păcate, în general persoanele care doresc să facă o adopție preferă câinii tineri.    

Publicitate

Directorul TEGA SA, societate în administrarea căreia se află adăpostul, spune că există speranța ca, în perioada următoare, să fie adoptați peste 20 de câini. De-a lungul timpului, o parte dintre animalele ridicate de pe stradă au fost adoptate și de asociații, organizații sau familii din străinătate.

„Nu se pune problema de eutanasiere, nu vrem așa ceva încă. În prezent avem 170 de câini, adăpostul este aglomerat, numai că, din câte se pare, vreo 22-25 de câini merg în adopție și atunci se mai eliberează”, ne-a spus directorul TEGA, Máthé László.

„Să ții un câine închis într-o cușcă 5 ani nu e ceva foarte uman”

Pe parcursul anului trecut, aproape 270 de câini au fost prinși de hingheri și introduși în Adăpostul de la Câmpul Frumos, circa 20% dintre aceștia provenind din cartierul Őrkő. Îngrijirea zilnică a fiecărui câine înseamnă costuri pentru Adăpost, iar mulți dintre patrupezii ridicați de pe străzi petrec chiar și 2 sau 3 ani în cuști.

Eutanasierea câinilor e un subiect sensibil, pe care și autoritățile locale îl tratează cu precauție, asta deși legea permite luarea acestei măsuri în cazul animalelor care nu sunt adoptate într-un termen de 14 zile. Conducerea TEGA a declarat în nenumărate ocazii că astfel de decizii sunt luate doar în situații excepționale, atunci când, spre exemplu, câinele este foarte bolnav sau extrem de agresiv.

În luna octombrie a anului trecut, primarul Antal Árpád sublinia că societatea civilă „are obligația de a rezolva adopția cânilor”, sau de a cere finanțarea unor programe care să ducă la reducerea numărului de câini comunitari.

„Și pe mine mă doare sufletul, și eu am câine, e un animal fantastic, dar haideți să vedem responsabilitatea tuturor. Eu, ca primar, am responsabilitatea să nu fie câini comunitari pe stradă. Societatea civilă care mă critică pentru faptul că după un an sau doi în care am ținut câinele îl eutanasiem, are obligația de a rezolva adopția acestor câini. Nu se poate să ținem 5 ani un câine la Adăpost, pe de-o parte pentru că ne costă mulți bani, iar pe de altă parte, eu nu cred că ajutăm câinele acela. Să ții un câine închis într-o cușcă 5 ani nu e ceva foarte uman”, a spus primarul Antal Árpád.

Cei care doresc să adopte un câine, să facă o donație sau să sesizeze Adăpostul cu privire la câinii vagabonzi din Sfântu Gheorghe, au la dispoziție numărul de telefon 0769 065 095 sau adresa de e-mail: menhely_adapost@tega.ro.

Animalele sunt sterilizate, cipate și vaccinate împotriva paraziților și a celor mai frecvente boli, astfel că noii proprietari nu ar avea grija primelor tratamente, iar adopția este gratuită, fiind nevoie doar de un buletin.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio