Ştiri locale

16 școli din județul Covasna vor primi finanțare pentru reducerea abandonului școlar

Șaisprezece unități de învățământ din județul Covasna, în care învață în total 1.651 de elevi de gimnaziu, vor primi câte o finanțare de cel mult 300.000 de euro pentru reducerea abandonului școlar. Ministerul Educației a publicat lista finală a beneficiarilor de granturi (AICI) acordate prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) – runda a II-a, la care se puteau înscrie școlile și liceele cu risc ridicat de abandon școlar.

În județul Covasna au fost declarate eligibile 11 unități de învățământ din mediul rural și 5 din mediul urban. La Sfântu Gheorghe vor beneficia de finanțare: Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” în care învață 132 de elevi de gimnaziu, și Liceul de Arte „Plugor Sándor” în care învață 170 de elevi de gimnaziu.

La Târgu Secuiesc au fost declarate eligibile: Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” (183 elevi de gimnaziu), și Școala Gimnazială „Molnár Józsiás” (204 elevi de gimnaziu), iar în orașul Covasna va beneficia de finanțare Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” (255 elevi de gimnaziu).  

În mediul rural, unitățile de învățământ beneficiare ale programului național sunt: Școala Gimnazială „Végh Antal” din Cernat (123 de elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Nagy Mózes” Estelnic (52 de elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Bem József” Lemnia (55 elevi gimnaziu), Școala Gimnazială „Kun Kocsárd” Ojdula (82 elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Apor István” Sânzieni (149 elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Trefán Leonárd” Poian (59 elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Gábor Áron” Chichiș (31 elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „László Lukács” Ilieni (24 elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Tőkés József” Malnaș (48 elevi de gimnaziu), Școala Gimnazială „Orbán Balázs” Moacșa (39 elevi de gimnaziu) și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Valea Mare (45 elevi de gimnaziu).

La nivel național au fost declarate eligibile 488 de proiecte, valoarea totală a finanțărilor fiind de 105 milioane de euro fără TVA. Valoarea maximală a granturilor se calculează în funcție de numărul elevilor de gimnaziu înscriși în anul școlar 2023-2024, respectiv gradul de marginalizare al zonei în care este situată unitatea de învățământ. Spre exemplu, unei unități de învățământ cu 90 de elevi din ciclul gimnazial, care se află într-o zonă cu marginalizare medie, îi corespunde un cost disponibil/elev de 1.800 euro, astfel că unitatea de învățământ poate solicita un grant de maximum 162.000 de euro.

Noutatea în acest an este că nu doar școlile eligibile pot depune proiecte, ci și primăriile sau ONG-urile, având în vedere că în cadrul apelurilor precedente nu au aplicat suficiente școli la pentru a atinge ținta din PNRR.

Potrivit Edupedu.ro, proiectele finanțate în runda a II-a a Schemei de granturi PNRAS se vor derula până pe 30 iunie 2026.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio