
150 de liceeni din județul Covasna vor face un stagiu de practică de 12 ore la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe
Înscrierile în cadrul celei de a doua ediții a programului „Shadow”, lansat anul trecut de Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, în premieră națională, s-au încheiat. În total, 150 de elevi de clasele a X-a și a XI-a, interesaţi să urmeze o carieră în domeniul medicinei, vor petrece o tură completă de 12 ore, alături de un mentor, în diferite secții ale unității medicale, pentru a se familiariza cu activitatea acestei instituţii.
Potrivit reprezentanților unității medicale, cu excepția orașului Întorsura Buzăului, pentru cea de a doua ediție a programului de stagiatură s-au înscris elevi din aproape toate liceele covăsnene (Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Covasna).
„Dragi elevi, vă mulțumim foarte mult pentru interesul acordat și în acest an pentru programul Shadow! Perioada de înscriere s-a încheiat oficial. Ne pare rău, putem accepta un număr limitat de participanți, dar nu vă faceți griji, veți avea ocazia să vă alăturați în viitor! Programul va fi organizat din nou și așteptăm cu nerăbdare să vă primim și data viitoare. Important: după cum am menționat și la începutul înscrierii, programul se adresează în special elevilor din clasele 10-11, deci, din păcate, nu putem accepta în acest moment elevi din clasa a 12-a sau care au terminat deja școala. Vă mulțumim pentru înțelegere. Suntem recunoscători pentru numărul de aplicații. Ne vedem în curând!”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Sfântu Gheorghe.
După cum este și denumit programul (shadow / umbră – n.r.), cei 150 de elevi înscriși vor petrece 12 ore „în umbra” personalului medical, în secții precum: Cardiologia, Chirurgia, Dermatologia, Pediatria, Laboratorul de analize sau cel de Imagistică, Neurologia, Ortopedia, Reumatologia, Blocul operator, sau Patologia și Hematologia.
Amintim că anul trecut, la prima ediție a programului, s-au înscris 118 liceeni din județele Covasna și Brașov.
Potrivit reprezentanților spitalului, scopul programului este de a le oferi tinerilor aflați în fața alegerii unei cariere, o experiență autentică și directă despre realitățile muncii în domeniul sănătății.
Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe derulează și alte proiecte menite să atragă noi generații de medici, asistenți și lucrători în domeniul sanitar. Spre exemplu, de câțiva ani, preșcolarii și elevii claselor primare pot vizita diferite secții ale spitalului și pot învăța cum se fac analizele în laborator, cum se face o radiografie, sau cum se pune un ghips.
(Ioana Ardeleanu)
