Ştiri locale

15 puncte de autorecenzare asistată înființate în județul Covasna pentru ultimele zile de Recensământ

Au mai rămas doar câteva zile în care populaţia mai poate completa chestionarele de recensământ, iar pentru a veni în sprijinul recenzorilor din țară, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a decis înființarea unor puncte fixe de autorecenzare asistată.

În județul Covasna vor funcționa 15 astfel de puncte, dintre care 5 la Sfântu Gheorghe, iar persoanele care din diferite motive nu s-au autorecenzat sau nu pot primi vizita recenzorului la domiciliu, sunt așteptate să se prezinte până în data de 17 iulie pentru a fi ajutate la completarea chestionarelor.

Publicitate

Până în prezent, aproximativ 170.000 de covăsneni (peste 85%) au completat chestionarele de recensământ, județul Covasna fiind clasat pe locul 9 la nivel național. La Sfântu Gheorghe, în perioada 14 martie – 7 iulie au fost completate peste 41.500 de formulare, majoritatea (peste 35.000) în etapa de autorecenzare. Cu toate acestea, aproape 10.000 de locuitori ai municipiului nu figurează încă în datele oficiale.

„Mesajul principal ar fi ca toţi cetățenii din judeţul Covasna să participe la Recensământ, scopul nostru este să numărăm cât mai multe persoane din judeţ. În prima etapă a Recensământului am ajuns pe locul 2 în ţară, deci am avut un rezultat excelent, credem noi, dar după cum se vede în a doua parte am rămas puţin în urmă (…) INS a făcut niște estimări, sunt cifre preluate de la Recensământul din 2011, în corelare cu scăderea populației generale în toată țara (…) În județul Covasna acest număr este estimat la 197.875 de locuitori, iar până acum am numărat aproximativ 170.000, deci înseamnă că rămân undeva la 30.000 de locuitori de numărat. După ce se termină etapa a doua, în data de 17 iulie, se vor lua diferite baze de date care vor fi puse la un loc și tot ce nu a fost numărat și nu se suprapune, se va număra”, a spus Bodor László, consilier în Cabinetul președintelui Consiliului Județean Covasna, într-o conferință de presă comună cu prefectul Ráduly István și consilierul local Zsigmond József.

Punctele de autorecenzare asistată din Sfântu Gheorghe sunt: str. Martinovics Ignác nr. 2 (două puncte disponibile zilnic între orele 08:00-18:00), Finanţele Locale (str. Oltului nr. 2, zilnic între orele 08:00-18:00), str. Stadionului nr. 5 (fostul magazin Sepsi OSK, luni-vineri între orele 08:00-16:00) și str. Bánki Donát nr. 36 (luni-vineri între orele 08:00-16:00).

Pe lângă acestea, au fost înființate două puncte la Întorsura Buzăului, respectiv câte un punct de autorecenzare în localitățile Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Barcani, Chichiş, Estelnic, Ozun şi Turia, care vor funcționa până pe 17 iulie inclusiv.

„La sfârșitul etapei de autorecenzare, la Sfântu Gheorghe au fost validate 35.144 de persoane, astfel rămânând 16.139 de chestionare pentru a doua etapă a Recensământului, ceea ce înseamnă că în momentul de față sunt recenzate 41.510 persoane în Sfântu Gheorghe (81%). Am reușit să recenzăm 6.366 de persoane în etapa a doua, (…) iar ca să putem ajunge la încă 9.773 de persoane deschidem din nou puncte ARA. Avem rugămintea ca persoanele la care nu au ajuns încă recenzorii să meargă la punctele de autorecenzare asistată, pentru că este aproape sigur că nu vor ajunge recenzorii la toată lumea, chiar dacă se lucrează în ritm alert. Rugăm persoanele care au fost căutate la domiciliu, dar nu au fost găsite acasă, să reacționeze la biletele lăsate de recenzori, chiar și persoanele care au luat parte la etapa de autorecenzare, pentru că sunt greșeli la completare. Unii nu au completat partea personală, alții nu au completat partea cu locuința, unii au completat numai pentru adulți, au crezut că pentru copii nu trebuie, deci avem foarte multe cazuri și suntem dispuși să ajutăm pe toată lumea”, a explicat consilierul local Zsigmond József.

Acesta a mai precizat că punctele de recenzare asistată sunt intersectoriale, astfel că fiecare persoană, indiferent de locul de domiciliu, poate alege să se recenzeze la oricare punct înființat.

Prezent la conferința de vineri, prefectul județului Covasna a reiterat importanța participării tuturor persoanelor la Recensământ, amintind, printre altele, că de acest lucru depinde alocarea diferitelor fonduri pentru dezvoltare.

„Este foarte important pentru noi ca toţi locuitorii din acest judeţ să fie prezenţi la acest Recensământ, întrucât foarte multe activităţi, finanţări, şi aşa mai departe, depind de numărul de locuitori (…) Am fost foarte bucuroși şi mândri când am ieşit pe locul 2 la nivel naţional, iar în data de 7 iulie eram pe locul al 9-lea, cu un procent total de 85,55%. E bine dar nu e suficient, vrem să ajungem la 100%”, a spus prefectul Ráduly István.

„Numărul covăsnenilor care refuză să colaboreze cu recenzorii este foarte mic”

Decizia de a reînființa puncte de recenzare asistată vine și în sprijinul recenzorilor, întrucât procesul merge greu şi pentru faptul că numărul acestora este mic. Sunt și persoane care din diferite motive refuză să colaboreze cu recenzorii, însă autoritățile atrag atenția că Recensământul nu este o acţiune voluntară ci reglementată la nivel naţional şi European, iar cei care nu răspund riscă să fie amendați cu până la 3.000 de lei.

În județul Covasna numărul celor care nu au completat formularele și au refuzat să primească vizita recenzorilor, este destul de mic (sub 20 de persoane), a explicat Bodor László.

În ceea ce privește perioada concediilor și faptul că unii locuitori nu sunt de găsit cu zilele la domiciliu, acesta a punctat că începând cu data de 14 martie, fiecare persoană a avut timp suficient să participe la Recensământ, fie în etapa de autorecenzare, fie în cea de recenzare door-to-door.

„Trebuie să conștientizăm populația că până pe 17 iulie poate să participe la Recensământ (…) Cred că perioada nu este oportună, dar să avem în vedere că din 14 martie tot lucrăm pe acest Recensământ, și bănuiesc că nimeni din țara asta nu are 3-4 luni de concediu, nu cred (…) Noi încercăm să evităm tot ce înseamnă amenzi, dar există această posibilitate, Poliția Locală are dreptul să aplice amenzi de până la 3.000 de lei. Nu vrem să speriem populația, vrem să implicăm cât mai mulți oameni”, a mai spus Bodor László.

Recensământul Populației și Locuințelor ar trebui să se încheie în data de 17 iulie, dar nu este exclusă nici posibilitatea ca autoritățile centrale să prelungească termenul până la care populația poate completa formularele, așa cum s-a întâmplat și în etapa de autorecenzare.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio