Ştiri locale

14 cursuri de prim ajutor derulate de Asociația Salvatore anul acesta. Trei noi serii încep luna aceasta

Sute de persoane au fost instruite de la începutul acestui an de voluntarii Asociației Salvatore, care au organizat până în prezent, la nivelul județului Covasna, 14 cursuri pentru acordarea primului ajutor de bază, iar în această lună sunt programate să înceapă 3 serii noi, la care doritorii încă să mai pot înscrie.

Primul curs, cu predare în limba română, va începe în data de 11 noiembrie, iar un doilea, cu predare în limba maghiară, va începe în data de 25 noiembrie, în fiecare grupă putând fi înscrise 20 de persoane.

„Anul acesta am avut, până acum, 14 cursuri de prim ajutor în județ, iar în noiembrie vom mai organiza 3. Sunt deja programate, și așteptăm persoanele interesate să participe, oricine poate veni.  În acest an am organizat cursuri și pentru firme, asociații sau diferite instituții, dar am ținut foarte multe cursuri și în grădinițe și școli”, ne-a spus președintele Asociației, Buna Hunor.

Voluntarii Salvatore organizează cursuri de instruire și la locul de muncă, cei interesați să învețe noțiunile de bază pentru acordarea primului ajutor putând lua legătura cu reprezentanții Asociației la unul dintre numerele de telefon: 0742 125 157, sau 0744 624 721.

„Viața persoanei accidentate depinde, în mare măsură, de acordarea imediată a primului ajutor, de instruirea și priceperea celui care intervine primul la locul accidentului (…) Instruim într-un sistem organizat, la locul de muncă, personalul din cadrul societăților comerciale sau al instituțiilor, în vederea dobândirii cunoștințelor teoretice și practice de acordare a primului ajutor în situații de urgență (…) După absolvire, cursanții sunt calificați să acorde prim ajutor în caz de pierderea cunoștinței, stop cardio-respirator, hemoragii, luxații, entorse, arsuri (în caz de electrocutare sau insolație), sau înec”, transmit reprezentanții Asociației, într-o postare pe Facebook.

Anul trecut, Asociația Salvatore  a lansat, în parteneriat cu membrii Conferinței Tinerilor Maghiari din România – MIÉRT, Caravana națională „Stayin’ Alive”, un proiect menit să pregătească un număr cât mai mare de tineri, în special din județele din Transilvania, să poată acționa prompt în situații neprevăzute, atunci când câteva minute sau secunde pot fi vitale.

În cadrul Caravanei, care s-a încheiat în primăvara acestui an după aproape un an și jumătate de la lansare, voluntarii celor două organizații partenere au instruit gratuit peste 500 de tineri din județe precum Bihor, Brașov, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Sibiu și Sălaj, beneficiarii fiind mai multe organizații de tineret.

Tot anul trecut, Asociația Salvatore a bifat o nouă premieră națională, introducând testele VR la finalul cursurilor de prim ajutor. Cu ajutorul realității virtuale, cursanții participă la o simulare pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, fiind nevoiți să ia deciziile corecte într-un timp cât mai scurt pentru a readuce la viață pacientul.

Primii care au testat acest sistem au fost membrii Asociației Caritas Băile Homorod din județul Harghita, însă aplicația utilizată – Lifesaver VR – poate fi descărcată gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă, din AppStore și Google Play.

De la cursurile de prim ajutor nu lipsesc nici manechinele medicale, colecția Asociației Salvatore fiind cu adevărat impresionantă. În luna septembrie a anului trecut, cu sprijinul Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria, echipa a achiziționat singurul manechin medical politraumatic din județ, care poate fi utilizat pentru experimentarea reacţiilor pacientului la anumite proceduri, cum ar fi pierderea cunoștinței, stopul cardio-respirator, hemoragii, luxații, amputații, entorse, fracturi, arsuri, diferite plăgi, înec sau sufocare cu un corp străin.

Manechinul, care costă în jur de 9.000 de lei, are puls și sângerează, astfel că participanții la pot învăța, printre multe altele, cum să administreze o perfuzie, cum să stopeze o hemoragie sau cum să readucă la viață pacientul prin masaj cardiac.

Pe lângă acest manechin, Asociația are în dotare un defibrilator semiautomat, mai multe manechine pentru acordarea primului ajutor de bază, de resuscitare cardio-pulmonară, sau veste pentru exersarea manevrei Heimlich.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio