124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale
Ziua de 1 septembrie are o semnificație aparte pentru Jandarmeria Română, fiind un moment de aduceri aminte și recunoștință. Anul acesta, Jandarmeria Română sărbătoreşte 124 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.
În fiecare an, la început lunii septembrie, instituţia noastră rememorează înfăptuirea uneia dintre cele mai importante reforme organizaţionale din istoria sa, promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale la 1 septembrie 1893 de către regele Carol I. S-a constituit astfel un corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, care aveau rolul în a veghea la siguranţa publică a localităţilor, la menţinerea ordinii şi executarea legii, garantând totodată o circulaţie normală şi civilizată pe principalele căi de comunicaţii. În cele câteva decenii de existenţă jandarmii din posturile şi secţiile rurale au constituit pilonii de rezistenţă ai societăţii româneşti, a cărei populaţie în marea majoritate locuia la sate. Vreme îndelungată aceştia au fost singura instituţie a statului care asigura respectarea legii şi ordinii într-un mediu ce se caracteriza prin dese frământări sociale.
Deşi desfiinţată în mod nejustificat de către noua putere a ţării în anul 1949, instituţia Jandarmeriei Rurale a rămas în memoria şi în conştiinţa românilor. Acest fapt ne obligă ca an de an la 1 septembrie să comemorăm acest eveniment şi să ne reamintim rolul jandarmilor rurali în modernizarea statului român. După 1989, instituţia Jandarmeriei şi-a recăpătat locul în societate, tocmai pentru că siguranţa publică, echilibrul, normalitatea şi respectul pentru cetăţean sunt vitale într-o comunitate sănătoasă.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice