Ştiri locale

12 elevi covăsneni au rămas nerepartizaţi la liceu. Cele mai bune şi cele mai slabe specializări din judeţ

Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat, absolvenţii claselor a VIII-a putând verifica pe site-ul admitere.edu.ro la ce liceu au intrat, cu ajutorul codului unic primit la Evaluarea Naţională.

În judeţul Covasna, din totalul celor 925 de elevi înscrişi în această primă etapă, 913 au fost repartizaţi la liceu. Ceilalţi 12 vor mai avea o şansă în a doua sesiune de admitere, în perioada 4-5 august, prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere.

Publicitate

Cea mai mare medie de admitere din judeţ – 9.82 – este cea a unui elev de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, care a avut media 10 la absolvirea clasei a VIII-a, şi a obţinut 9.75 la Matematică şi 9.80 la Limba română şi Limba maternă. Elevul îşi va continua studiile tot la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, fiind repartizat la specializarea Matematică-Informatică (limba maghiară).

Pe locurile 2 şi 3, la egalitate ca medie de admitere (9.79) se află doi elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, repartizaţi la acelaşi liceu, ambii la specializarea Matematică-Informatică. Primul a obţinut nota 10 la Matematică la Evaluarea Naţională.

Pe clase, cea mai mare ultimă notă de admitere e la clasa de Matematică-Informatică de la Colegiul „Székely Mikó” – 8,80, urmată de clasa de Matematică-Informatică bilingv tot de la „Székely Mikó” – 8,62. Urmează două clase de Ştiinţe ale Naturii (tot de la „Székely Mikó”) cu ultima medie 8,55, respectiv 8.51, iar apoi o clasă de Ştiinţe ale Naturii de la „Mikes Kelemen” cu 8,28.

La polul opus, clasele cu cele mai mici note de admitere sunt Ştiinţe ale Naturii la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna – 3,94, clasa cu profil economic de la Liceul Tehnologic „Apor Péter” Târgu Secuiesc – 4,22, dar şi clasa de Turism şi Alimentaţie de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna cu ultima medie 4,31.

Rezultatele complete pot fi consultate AICI.

Potrivit datelor publicate pe site-ul admitere.edu.ro, în liceele covăsnene sunt disponibile 990 de locuri pentru anul şcolar viitor, iar 77 dintre acestea au rămas neocupate după prima etapă a repartizării computerizate.

Repartizarea ţine cont de preferinţele completate pe fişa de înscriere, dar şi de media de admitere. Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cât mai multe opţiuni, indiferent de preferinţele lor, pentru a nu exista riscul de a rămâne nerepartizaţi. Procesul ţine cont de media la Evaluarea Naţională, în proporţie de 80%, şi media generală a claselor V-VIII, în proporţie de 20%.

În cazul în care candidatul nu are loc la niciuna dintre opțiunile exprimate pe fișă, rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

La nivel naţional, 6.852 de elevi au rămas nerepartizați la liceu după afișarea rezultatelor privind admiterea 2022, iar 15 dintre ei aveau medii de admitere peste 9.00, potrivit centralizării datelor la nivel național, pe platforma admitere.edu.ro. Este vorba despre 9 elevi din București, 3 din Cluj, 2 din Constanța și unul din Mureș. Mai mult, doi dintre aceştia au avut nota 10 la matematică la Evaluarea Națională.

După repartizarea computerizată, în perioada 15-20 iulie va avea loc depunerea/transmiterea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. În 25 iulie vor fi afişate locurile rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi şi va începe cea de-a doua etapă de repartizare.

Repartizarea efectivă va avea loc în perioada 4-5 august.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio