Ştiri locale

12 avertismente date de ITM Covasna în urma unor controale la angajatorii din județ care dețin sau folosesc substanțe chimice periculoase  

Angajatorii din județul Covasna care dețin sau utilizează agenți chimici periculoși la locul de muncă au fost verificați, pe parcursul ultimelor luni, de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, ca parte a unei acțiuni derulate la nivel național.

Conducerea instituției a transmis că inspecțiile au vizat verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă, pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la substanțe chimice periculoase. În total, au fost verificați 10 agenți economici din județ, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 12 avertismente.  

Publicitate

„Au fost constatate un număr de 12 deficiențe, (…) care au fost sancționate cu 12  avertismente. Principalele neconformități constatate au fost: neasigurarea ventilației adecvate, neasigurarea unei semnalizări suficiente de securitate și sănătate în muncă, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție adecvate, nerespectarea valorilor limită profesionale  de expunere la agenții chimici periculoși, netransmiterea listei cu substanțe chimice periculoase deținute și utilizate la Inspectoratul Teritorial de Muncă  Covasna”, a transmis inspectorul-șef al ITM Covasna, Ördög Lajos.

Potrivit sursei citate, substanțele periculoase pot fi întâlnite în aproape toate locurile de muncă, iar milioane de lucrători din Uniunea Europeană sunt expuși zilnic la acești agenți chimici care generează riscuri majore pentru sănătate. Pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, pulberi sau de expuneri accidentale, astfel că, de multe ori, nu sunt combătute corespunzător.

Printre altele, inspectorii ITM Covasna au verificat dacă angajatorii dețin fișele cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă, respectiv dacă acestea au fost puse și la dispoziția lucrătorilor. De asemenea, a fost verificată asigurarea purtării echipamentelor individuale de protecție adecvate în cazul lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși.

Acțiunile de control s-au derulat la angajatori din toate domeniile de activitate, fiind urmărite în special întreprinderile mici și mijlocii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio