Ştiri locale

100 de minore au născut în acest an în județul Covasna. Alte 20 aflate în evidența DGASPC urmează să devină mame

De la începutul acestui an, 100 de minore din județul Covasna au devenit mame, iar alte 20 urmează să nască în perioada următoare, potrivit datelor Direcției Județene de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Covasna. Cea mai tânără adolescentă care a născut în acest an are 14 ani, dar în evidența instituției se află în prezent și o minoră în vârstă de 13 ani care urmează să devină mamă.

Majoritatea cazurilor provin din mediul rural, însă sunt și 26 de cazuri care provin din mediul urban.

Publicitate

„În perioada 1 ianuarie – 22 decembrie 2022, DGASPC Covasna avea în evidență 100 de mame minore, dintre care 24 provin din mediul urban, iar 76 din mediul rural, cea mai tânără având vârsta de 14 ani. În evidență sunt și 20 de gravide minore, cea mai tânără având 13 ani. Dintre aceste cazuri, două provin din mediul urban şi 18 din mediul rural. În anul 2021 am avut în evidențe 113 de cazuri de mame minore”, ne-au transmis reprezentanții DGASPC Covasna.

De cele mai multe ori, tinerele ajung să își abandoneze nou-născuții în maternitate, neavând sprijin din partea familiei și fiind la rândul lor încă niște copile. De la începutul acestui an, în evidența DGASPC Covasna au intrat 16 cazuri de copii cu risc de abandon, iar pentru 3 s-a reușit reintegrarea în familia biologică.

17 copii din sistemul de protecție covăsnean adoptați în acest an

La sfârșitul lunii noiembrie (cele mai recente date), în sistemul județean de protecția copilului erau 659 de beneficiari, dintre care 120 de tineri care au peste 18 ani împliniți. Conform DGASPC Covasna, 163 de copii se află în prezent în plasament la asistenți maternali profesioniști, 28 dintre aceștia având peste 18 ani împliniți. De asemenea, 239 de minori şi 35 de tineri cu vârste de peste 18 se află în plasament la rude sau alte familii, iar 165 de minori și 57 de tineri cu vârsta de peste 18 ani sunt în plasament în serviciile rezidențiale.

„În acest an au fost 17 cazuri de adopții încuviințate, dintre care 7 copii au fost dați în adopție la familii adoptive din județul Covasna, şi 10 copii pentru care încuviințarea adopției a fost încheiată în alte județe din România. Precizăm toți cei 17 copii adoptați provin din sistemul de protecție al DGASPC Covasna”, au mai transmis reprezentanții instituției.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de minore care aduc pe lume copii, potrivit unui raport realizat de Salvații Copiii, iar două din 10 nu se află la prima naștere. În plus, 8 din 10 mame și gravide cu vârste sub 18 ani abandonează școala, iar 4 din 10 nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio