Ştiri locale

Aproape 100 de milioane de euro pentru modernizarea localităţilor din judeţul Covasna

437 milioane lei pentru construire de reţele de apă potabilă şi canalizare, construire de drumuri şi construire de şcoli şi grădiniţe

Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Covasna au obţinut finanţare în valoare de 437 milioane lei (cca. 97 milioane de euro) pentru proiectele depuse spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), program lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale,  Administrației Publice și Fondurilor Europene. Principalele activităţi cuprinse în aceste proiecte se referă la construirea unor noi reţele de apă potabilă şi canalizare, construirea de drumuri judeţene, construirea de școli şi grădinițe, precum şi modernizarea şi reabilitarea unor primării şi cabinete medicale. Această sumă este compusă din: 45 de milioane lei (10 milioane de euro) pentru reabilitarea totală a drumului judeţean Boroşneu Mare–Valea Mare–Întorsura Buzăului, plus 392 milioane lei (87 milioane de euro), bani obţinuţi în cadrul programului PNDL2.

Publicitate

„Observăm, că aşezările rurale din judeţul Covasna sunt din ce în ce mai apreciate, însă dezvoltarea nu se realizează în mod egal şi în aceeaşi măsură. Cele cinci oraşe ale judeţului poartă o mare responsabilitate în această privinţă, deoarece Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt şi Întorsura Buzăului funcţionează ca centre ale acestor microregiuni. Programul de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna va continua cu un nou avânt în cadrul– Strategiei de dezvoltare a judeţului Covasna – Planul Potsa József, pentru că dorim să venim în sprijinul dezvoltării economice ale localităţilor, prin crearea unui sistem de relaţii rural-urban responsabil şi echilibrat” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. Acesta a subliniat că autorităţile locale au primit aproape integral finanţarea solicitată, prin urmare, un rol foarte important au avut lucrările pregătitoare pentru care funcţionarii administraţiei publice judeţene au acordat asistenţă profesională. Preşedintele CJ Covasna a mai menţionat că „în ansamblu, cei 437 milioane de lei nu reprezintă o sumă mică pentru activităţi de dezvoltare, această sumă fiind semnificativ mai mare decât cea care i-ar reveni judeţului dacă împărţirea s-ar face în funcţie de numărul locuitorilor. Din păcate, există cinci comune în judeţ care nu au depus nici un proiect spre finanţare”.

Lista completă cu cele 105 proiecte câştigătoare din judeţul Covasna poate fi descărcată de AICI.

„Prin acest program, în ciclul de finanţare 2016–2020, CJ Covasna încurajează o dezvoltare rurală integrată, prin coordonarea sistemelor de finanţare. 2016 a fost anul planificării, iar 2017 este anul depunerii cererilor de finanţare. Apoi urmează perioada de implementare, până în 2020” – a spus vicepreşedintele CJ Covasna, Henning László, adăugând că dezvoltările finanţate prin programul PNDL2 constituie doar unul dintre piloanele Programului de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna, deoarece au fost demarate şi alte proiecte de investiţii, prin fonduri guvernamentale şi europene, unele în parteneriat cu alte autorităţi locale.

CJ Covasna, cele cinci oraşe ale judeţului, precum şi 35 de comune au câştigat finanţare pentru 105 proiecte de investiţii. CJ Covasna a depus cereri de finanţare în valoare totală de 22,75 milioane lei, printre altele, pentru înlocuirea podului de peste pârâul Aita, modernizarea drumului judeţean Leţ-Moacşa şi reabilitarea podului din zonă. Cele mai multe cereri de finanţare, adică 12 proiecte au fost depuse de către comuna Dobârlău, fiind urmat de municipiul Sfântu Gheorghe cu 10 proiecte, majoritatea acestora vizând modernizarea unor străzi. În ceea ce priveşte valoarea proiectelor, lista este condusă de localităţile Barcani, respectiv Ozun, cele două comune obţinând câte 30 de milioane lei. Bani pentru dezvoltare locală au fost alocaţi după cum urmează: 25,5 milioane lei pentru Baraolt, 22,2 milioane lei pentru Covasna, 20,6 milioane lei pentru Sfântu Gheorghe, 19,5 milioane lei pentru Întorsura Buzăului. Peste zece milioane lei au primit localităţile: Dobârlău (18,4 milioane lei), Ghelinţa (10,9 milioane lei), Ghidfalău (10,7 milioane lei), Chichiş (16,3 milioane lei), Lemnia (10,2 milioane lei), Sita Buzăului (18,3 milioane lei), Turia (11,7 milioane lei) şi Zăbala (14,5 milioane lei).

Programul de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna îşi propune ca obiectiv consolidarea funcţiei pe care îl îndeplineşte spaţiul rural în cadrul societăţii, dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor din mediul rural, dar şi protejarea patrimoniului cultural din mediul rural. Rezultatul direct al acestui program constă în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, a oportunităţilor de a obţine venituri şi a calităţii vieţii populaţiei din aşezările rurale.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Publicitate
Publicitate
banner we radio